Rom från Marie Galante

Ön Marie Galante ligger strax sydost om Guadeloupe och är inte särskilt stor, bara någon mil tvärs över. Ändå är den känd som The island of 100 mills, fast på svenska skulle det bli De 100 sockerbrukens ö. För sockerrören har alltid haft en central plats i öns liv. Till att börja med gjorde man socker, i många, små och hantverksmässiga sucrottes, men det där blev så småningom olönsamt, och man började göra rom i stället.

Och det är här Rhum Bielle kommer in i bilden. Exakt när destilleriet grundades är oklart, där var många ägarbyten och ombyggnader, men klart är att man tillverkat rom sedan slutet på 1800-talet. Och då naturligtvis Rhum Agricole, som görs på juicen från sockerrören, inte från melass, som är långt vanligare och som ger en helt annan typ av rom.

Rhum Agricole är i regel lättare, med drag av örter och sällan med någon märkbar sötma. Vill man göra det enkelt för sig kan man säga att Rhum Agricole är elegant snarare än kraftfull.

Och sådan rom görs i många olika skepnader på Rhum Bielle, både lagrad och olagrad, och till och med rom gjord på bara en typ av sockerrör, som till exempel Canne Grise.

Flera av destilleriets rom finns på Systembolaget, och nu kommer två till, en olagrad och en som legat i tre år på bourbonfat. Notera 21 oktober i kalendern.

Bielle Blanc

Alkoholhalt: 40 %
Nr: 84085
Volym: 70 cl
Pris: 629 kr
Lanseringsdatum: 21 oktober

Bielle Blanc 40 %
Doften lockar med fräscha, fruktiga noter som följer med ut i smaken, där sockerrörens lätta vaniljton dyker upp tillsammans med en viss eldighet, följt av en mjukt balanserad finish.

Bielle Vieux 3 yo

Alkoholhalt: 41 %
Nr: 84084
Volym: 70 cl
Pris: 1 298 kr
Lanseringsdatum: 21 oktober

Bielle Vieux 3 yo 41 %
Noter av citrus och örter är det första man lägger märke till. De märks ännu tydligare efter en stunds luftning, då de dovare noterna av bivax och kryddor tonar bort. I smaken märks först sockerrörens gräsiga toner, som följs av svaga stråk av ek och gul frukt. Finishen är milt pepprig utan att vara tung.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!