Recept: Höstmys i köket

Nu när hösten smyger sig på så är det mysigt att laga mat och umgås. Oavsett hur stort man bor så brukar det bli i köket man tillbringar mest tid. Vi har tagit fram en mysig meny med whiskeyn Sexton som smaksättning. Denna irländska whiskey är verkligen lätt att tycka om och ger dessa rätter väldigt fin smak. Vår variant av den irländska potatisrätten colcannon är fantastiskt god, den måste prövas!

Recept & Foto: Anders Tegnér

Vildsvin med Sexton- och messmörssås och lingon

4 personer

600-800 g ryggfilé av vildsvin
1 dl vetemjöl
Smör till stekning
4 msk rårörda lingon

Till såsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 cl Sexton whiskey
3 dl viltfond, hemlagad eller från koncentrat
1 dl grädde
1 dl messmör
1 msk japansk soja
0,5 msk balsamvinäger

Till potatisen:
1 kg mjölig potatis
2 dl grädde
1-2 msk grovkornig senap
1 l strimlad svartkål (utan den hårda stjälken)
100 g smör

Gör så här
Skala, dela och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Slå bort vattnet. Fräs kålen i smöret några minuter tills den blivit mjuk, slå i grädden och senap, låt det koka upp. Vispa sönder potatisen, tillsätt kål, senap och grädde och smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg smör och mjöl i en kastrull, låt det sedan brynas några minuter under omrörning, det är klart när det blivit gyllenbrunt. Tillsätt Sexton whiskey, vinäger, soja och viltfond, låt det koka 5 minuter. Slå sedan i grädde och messmör, låt det koka upp och smaka av med salt, peppar, vinäger och messmör.

Stycka köttet i åtta biffar, platta till dem, smaksätt med salt och peppar, vänd dem avslutningsvis i mjöl. Stek köttet i smör och lägg upp på tallrikar. Servera nystekta biffar tillsammans med mos, sås och lingon.

Sexton’s äpple- och kanelkaka med vaniljglass

Ger 12 kakor
2 stora äpplen, skalade och tärnade
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
0,75 dl råsocker
2 ägg
0,75 dl mjölk
1 tsk färskpressad citron
5 cl Sexton whiskey
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 msk bakpulver
Muffinsplåt i metall
Kaneltopping:
1 tsk kanel blandat med 0,5 dl råsocker

Till servering:
Vaniljglass och bär

Gör så här
Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning. Rör i mjölk, citron och Sexton whiskey, fortsätt sedan med äpplen, mjöl, vanilj och bakpulver. Smörj muffinsplåten med lite smör och fördela smeten i formarna. Strö över kanelsockret och baka kakorna i 25 minuter i 180°. Låt kakorna svalna på galler. Servera kakorna tillsammans med glass och bär.

Sexton heat

1 cocktail

5 cl Sexton whiskey
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag
2 skivor färsk ingefära
2 bitar apelsinskal
Is att röra med
Fin is till servering
Kylt rocksglas

Gör så här
Slå allt i ett rörglas och rör med is i en minut. Sila upp i kylt rocksglas med serverings-is.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se