Kilchomans äldsta

Detta är, enligt grundaren Anthony Wills, den äldsta whisky som Kilchoman släppt globalt. Därför är Kilchoman 16 yo, Limited Edition inte ’bara’ ännu en whisky, utan också en milstolpe för destilleriet.

För oss som har följt Kilchoman sedan destilleriet grundades och startade sin produktion 2005, är det imponerande att nu se att de kan släppa en 16-årig whisky. Det har redan diskuterats flitigt runt om i Europa att prislappen är hög och svår att smälta, men man bör också komma ihåg att produktionen år 2007 låg på 40 000 liter alkohol per år, med en kapacitet och målsättning på 90 000 liter. Idag har de en kapacitet på 650 000 liter. Man ska även minnas att de sedan 2009, då de släppte sin Inaugural Release, har släppt whisky i en stadig ström, där de första utgåvorna tydligt tärde på det lager som nu skulle kunna ge oss det vi ser idag – en 16-åring. Säsongsserien bestod av relativt stora volymer, plus att de sålde fat till privatpersoner för att få in kapital. Allt detta tillsammans har gjort att de fat som sparats för framtiden har blivit allt mer sällsynta.

Det här är alltså inte en 16-åring i mängden, destillerad på ett destilleri som producerar miljontals liter och har gjort det i århundraden. Här pratar vi småskalighet i ordets rätta bemärkelse. Med det i åtanke anser jag att 2495 kronor är ett rimligt pris.

Man brukar säga att ”den som spar, han har”, och det stämmer här i dubbel bemärkelse – Kilchoman har sparat sina fat och jag har sparat samples och flaskor. Som en gammal Kilchoman-samlare har jag ett bibliotek av äldre buteljeringar, och när jag nu fick chansen att prova det äldsta som släppts från Kilchoman, var det hög tid att dyka ner i biblioteket och hälla upp några olika Kilchoman för att följa deras utveckling.

Jag har faktiskt sampel på en New Make från Kilchoman som destillerades 2007 – samma år som den 16-åriga whiskyn som nu släpps. Det är inte ofta man kan göra den jämförelsen. Sannolikheten att dessa kommer från samma batch är liten, men de är åtminstone från samma tidsperiod.

Du kanske undrar vad det ger att jämföra en New Make med en whisky som lagrats i 16 år, och jag förstår resonemanget. Men jämförelsen ger en djupare insikt i vad 16 års lagring på fat gör med spriten. Jag jämförde även denna tonåring med Kilchomans Inaugural Release, Sanaig från förra året samt några fatprover, allt för att kalibrera hur den har utvecklats i faten.

Kilchoman 16 yo

Doften har en nedtonad rökighet med svag citrus, subtila mineraltoner och fruktiga inslag som drar åt syltade persikor, med en lätt touch av mint.
Smaken bjuder också på en nedtonad rökighet med samma initiala citruston. Persika återkommer, men denna gång i form av grillad persika. Det finns en viss sötma från faten, men ingen framträdande ekton som avslöjar de sexton åren av lagring.
Eftersmaken erbjuder en avklingande rök med lätta mineraltoner. Svaga nyanser av fat är närvarande, men de är avlägsna.

Det här är en mer mogen och stillsam Kilchoman än vad vi är vana vid. Det enda från New Make som har hållit sig kvar med kraft är mineraltonerna. Om du är ute efter en kraftigt rökig whisky är det inte tonåringarna från destillerierna du ska rikta in dig på – då är det snarare de som är fem till tio år gamla som har den tydligaste röken. Men om du istället söker en rökighet som har utvecklats och blivit en mer integrerad del av helheten, då är det äldre whisky du ska leta efter. Och även om denna ”bara” är sexton år gammal, är den en elegant representant för Islay whisky med några fler år på nacken.

Kilchoman 16 yo, Limited Edition

Alkoholhalt: 50 %
Nr: 4176901
Volym: 70 cl
Pris: 2 495 kr
Lanseringsdatum: 24 oktober

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.