Den äldsta Highland Park som släppts
Det är en närmast magisk känsla när whiskyvärldens kanske mest ikoniska Senior Brand Ambassador, Martin Markvardsen öppnar en 54-årig Highland Park och låter gästerna på Ardbeg Embassy i Stockholm smaka. För många är det ett minne för livet.
Det gjordes 225 flaskor av denna 54-åring för att fira destilleriets 225-årsjubileum för ett tag sedan. 54-åringen är den äldsta whisky Highland Park någonsin har släppt. Önskar du att du var där? Det kommer en chans till i Sverige, våren 2025.
Det finns få personer som personifierar ett varumärke så starkt som Martin Markvardsen gör. Han är sinnebilden av Highland Park för många Highland Park-fantaster världen över. Det är kanske inte så konstigt, då han nu arbetat på Highland Park i nästan 20 år. Rykten säger att han börjat trappa ned och kanske ska göra något annat än att befinna sig på resor över 200 dagar per år för att prata om sitt älskade Highland Park. Kanske till och med sluta?
– Nej jag har inga planer på att sluta, säger Martin. Jag tycker det är så otroligt roligt det jag gör. Så länge det är roligt kommer jag köra på. Men jag har lagt om min livsstil lite så att jag ska orka. Jag tränar annorlunda. Det blir mer cykel och mindre styrketräning. Dessutom tänker jag mer på vad jag äter. Det är viktigt när man har så många resdagar som jag har. Jag vill ju hålla på med detta i många år till.
Även Highland Park håller på att lägga om sin stil. Den 16 oktober i år kommer utseendet på flaskor och kartonger göras om helt.
– Det jag kan berätta är att vikingastilen försvinner, säger Martin. Vi i Norden kan ha svårt att förstå det. Men Highland Park är ett varumärke som säljs i stora delar av världen. På många marknader ses vikingar som några som våldtog, plundrade och mördade människor och sprang omkring med blodiga yxor. Dessutom ger den, ofta svarta, färgen ett intryck av att whiskyn är rökig. Inte heller det ett problem i Norden. Men återigen, andra marknader har svårare för rökig whisky.
Nu är ju Highland Park en lätt rökig whisky. Men intrycket flaskor och kartonger ger är att den är hårt rökig. Så för att kunna öka försäljningen i fler länder kommer nu en helt ny design. Kanske en sorg för oss i Norden?
Tillbaka till provningen. Gästerna på Ardbeg Embassy bjöds på åtta olika Highland Park: 12-, 15-, 18-, 21-, 25-, 30-, 40- och 54-årig Highland Park. Dessutom rundades hela provningen av med en underbar trerätters middag. Alla gäster på plats hade två krögare att tacka för denna möjlighet att få prova så fin whisky till i princip självkostnadspris. Dels Bröderna Daoud som driver Ardbeg Embassy. Dels Reine Patriksson som driver Brygghuset i Fiskebäckskil.
Det är på just Brygghuset som du kan få en andra chans att prova dessa rariteter. Den 29 mars 2025 är Martin Markvardsen på plats i Fiskebäckskil och låter gästerna njuta av dessa åtta whiskies igen.
– Vi gör det här för att vi själva är nyfikna och vill prova dessa whiskies. Vi tjänar i princip ingenting rent ekonomiskt på detta. Vi är väl lite tokiga kanske, säger Reine som också är på plats på Ardbeg Embassy.
Provningen på Brygghuset blir med all säkerhet lika underhållande som den på Ardbeg Embassy. Martin är väldigt duktig på att berätta historier om allt som händer på Highland Park, på Orkney och på alla hans resor världen runt. Det gör att själva presentationen är en minst lika stor upplevelse som att få prova dessa unika whiskies. Få kan måla med ord och få gästerna att skratta så mycket som Martin.
Har vi till och med glömt att skriva om den riktiga huvudpersonen: 54-åringen? Nej då. 54-åringen har en tydlig men lätt rökighet. Varma kryddor i form av spiskummin och koriander. Viss blommighet, honung, kiwi och en värmande träighet i slutet. En pigg whisky för att vara så gammal.
54-åringen har en ABV på 46,9 %, vilket i detta fall är fatstyrka. Den är destillerad 1968 och har under sina första 40 år legat på 10 stycken refil-fat.
Gordon Motion, Master Whisky Maker, valde då att hälla över denna whisky i first-fill sherry fat. Där fick den utvecklas i ytterligare 14 år. Finns det några droppar kvar i något fat? Det kanske vi får se om några år.
54-åringen var den stora huvudpersonen bredvid Martin denna kväll. Att inte ens nämna 21-årig, 25-årig, 30-årig eller 40-årig whisky känns konstigt. Men de fick spela andrafiolen bredvid 54-åringen vid detta tillfälle. Men 30-åringen måste ändå få ett litet omnämnande. Den är dessutom kanske lite lättare att få möjligheten att prova också. Eller varför inte boka in hela denna provning på Brygghuset, Fiskebäckskil den 29 mars 2025?