Äntligen mer japansk whisky från Nikka

När Massan, en tv-serie om Masataka Taketsuru och hans skotska fru Rita, började sändas i Japan hösten 2014 så förändrades den japanska whiskykulturen. Från att i stor utsträckning enbart ha köpt skotsk whisky så upptäckte en hel nation att de själva producerade fantastisk whisky och exporten stryptes drastiskt för att tillgodose den inhemska marknaden.
Text: Henric Madsen Foto: The Nikka Whisky Distilling Co

Det stora intresset gjorde att de japanska destillerierna sålde slut på allt de hade buteljerat, ungt som gammalt, och det tog lång tid innan de hann bygga upp sina lager igen, men nu återkommer äntligen större volymer till Sverige.
Masataka Taketsuru är den japanska whiskyns fader då det var han som förde kunskapen om hur skottarna tillverkade sin nektar till Japan. Han reste till Skottland 1918 för att studera organisk kemi på University of Glasgow. Året efter började han som lärling på Longmorn Distillery i Speyside. Det var under denna tid som han träffade sin blivande fru Rita och de gifte sig 1920 under vilda protester från bägge deras föräldrar. Det gifta paret flyttade till Campbeltown och Masataka började gå som lärling på Hazelburn Distillery. Under hösten samma år påbörjade paret sin flytt från Skottland till Japan.
Stärkt med sina kunskaper om hur man producerade whisky så jobbade Masataka för Kotobukiya, som senare skulle bli Suntory. De byggde ett maltdestilleri i utkanten av Kyoto. 1934 etablerade han och Rita det egna företaget Dai Nippon Kaju K.K och de lät bygga ett destilleri i Yoichi, i norra Japan på ön Hokkaido. De döpte senare om företaget till Nikka Uwisuk? Kabushiki Gaisha – eller som vi idag känner det: Nikka Whisky Distilling Co. Ltd. Rita dör dessvärre 1961 men Masataka driver företaget vidare och 1969 bygger Nikka sitt andra destilleri, Sendai Distillery som senare byter namn till Miyagikyo, under ledning av Masataka. Han hade letat i flera år efter en perfekt plats för ett destilleri och hittade till slut en sådan intill staden Sendai i norra Japan. Här var vattnet kristallklart och klimatet gjorde att avdunstningen ur faten kunde hållas till ett minimum. Förutom traditionella pot stills installerades här även en Coffeypanna som ger en mycket fruktig och elegant smak. Efter Masatakas död 1979 drevs Nikka framgångsrikt av hans och Ritas adoptivson Takeshi Taketsuru.
Under hösten kommer tre större lanseringar från Nikka att ske i Sverige. Från att ha fått mindre allokeringar kommer vi nu se deras produkter dyka upp på hyllorna. Vi har provat tre av dessa lanseringar: Nikka Coffey Malt som produceras hos Miyagiko i deras unika Coffeypanna, Miyagiko som är deras single malt från samma destilleri men som kokas i traditionella pot stills samt Nikka Yoichi – den lätt rökiga whiskyn från Hokkaido.

Nikka Yoichi

Yoichi levererar en doft som för tankarna till sälta och hav. Den snygga röken dansar över toner åt det fruktiga hållet, såsom litchi och nyanser av körsbär, allt med ett sting av ek.
Smakmässigt så är den som ett stycke välkomponerad musik. Man möts av den salta röken i introt som förvandlas till en kakafoni av ek, frukt och vanilj som slutligen mynnar ut i en eftersmak som bjuder på ett lugnt och stilla outro där röken och sältan samspelar igen för att slutligen klinga ut. Nikka Yoichi

Yoichi levererar en doft som för tankarna till sälta och hav. Den snygga röken dansar över toner åt det fruktiga hållet, såsom litchi och nyanser av körsbär, allt med ett sting av ek.
Smakmässigt så är den som ett stycke välkomponerad musik. Man möts av den salta röken i introt som förvandlas till en kakafoni av ek, frukt och vanilj som slutligen mynnar ut i en eftersmak som bjuder på ett lugnt och stilla outro där röken och sältan samspelar igen för att slutligen klinga ut. En otroligt stilig whisky!

Alkoholhalt: 45 %
Nr: 1135801
Volym: 70 cl
Pris: 798 kr

Nikka Miyagiko

Denna whisky inleder med en stor syltig fruktighet där enskilda frukter är svåra att särskilja. Här finns också en fyllig kryddighet som samspelar väl med de varma tonerna från faten.
Nikka Miyagiko bjuder på en rejäl smak med mycket ektanniner och mängder med kryddor. Här finns inslag av kanel, peppar och nejlika. Frukterna är dova och mörka med övermogen aprikos som träder fram tydligast.
Eftersmaken är lång, med en spännande kombination av frukt, vanilj och fat som dröjer sig kvar.

Alkoholhalt: 45 %
Nr: 4097601
Volym: 70 cl
Pris: 798 kr

Nikka Coffey Malt

Doften är väldigt tilltalande med en väl avrundad fruktighet och en snäll vaniljton. Här finns inget som skrämmer någon, allt är väldigt polerat och stiligt med svag ekighet i bakgrunden.
Stor och snygg smak med fin fruktighet med en touch av honung. En tydlig vaniljton finns också med ett sting av kryddighet.
Eftersmaken är relativt kort men med en fin kryddighet och en avklingande ton av mint.

Alkoholhalt: 45 %
Nr: 1127701
Volym: 70 cl
Pris: 675 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.