Agitator utmanar med en svensk rom!

Att Agitator Whiskymakare utanför Arboga är ett destilleri som ständigt utmanar och testar gränser har nog inte gått någon förbi. Med en kvarn som är så teknisk att den får den snabbaste Porschen att framstå som en Fiat 100 och destillering i vakuum vid så låga temperaturer att det verkar otroligt att de faktiskt lyckas få fram ett destillat med hög alkoholhalt, tänjer de på gränserna för vad som är möjligt.

Men alla dessa tekniska lösningar har ett enda syfte – att skapa den absolut bästa spriten ett modernt destilleri kan producera. Och det gör de med bravur! Deras råsprit är utformad för att mogna snabbt på fat och utveckla dofter och smaker med en imponerande komplexitet, trots sin låga ålder. Trots att de är ett ungt destilleri har de redan visat att deras metod fungerar, och deras whisky har tagits emot med öppna armar över hela Sverige.

Men sitter de nu och vilar på sina framgångar? Absolut inte! Nyligen beslutade de sig för att ta sig an en helt ny spritsort – rom.

Oskar Kalmaru, VD på Agitator, berättar för oss om hur man får tänka annorlunda när man ska destillera rom istället för whisky. Han berättar att melassen de använder kommer från Paraguay, som de sedan blandar ut med vatten och tillsätter dels romjäst, dels sin egen jästblandning. Denna blandning får sedan jäsa i en vecka innan det är dags att destillera.

Agitator har fyra olika pannor där två pannor är försedda med hög nacke och två pannor är försedda med låg nacke – detta för att de ska kunna göra olika stilar på sin råsprit. Detta kommer väl till pass när de ska destillera rom, förklarar Oskar.

– Vi destillerar halva batchen i våra höga pannor och den andra halvan i våra låga pannor. Detta gör att råspriten blir väldigt fin och komplex och man drar nytta av båda panntypernas egenskaper och smaker.

Destilleriet är byggt med en högre kapacitet än vad vi just nu kör, så det finns tid i pannorna för rom.

När råspriten är samlad efter destilleringen så vattnar de ner den till 55 % för att få ur mer sötma ur faten. Många andra fyller sina fat vid 65 % alkohol, men Agitator använder konsekvent lägre alkoholhalt för att få ur mer smak ur faten.

– Kastanjefat har vi upptäckt fungerar väldigt bra med vår whisky, så vi testade även med att lagra vår rom på dessa. Vi fyller faten med vår nyproducerade rom och lagrar det tills det blir riktigt gott, skrattar Oskar.

Att producera rom är inte riktigt samma sak som att producera whisky. Melass är trögflytande och klibbigt, och att rengöra ett destilleris alla vrår och krökar efter produktionen är ett hästjobb.

– Just rengöringen är anledningen till att vi ser till att producera rom i direkt anslutning till att vi ska stänga destilleriet för säsongen och kan då rengöra destilleriet ordentligt, säger Oskar. Men denna romsatsning stjäl varken tid eller fokus från vår whiskyproduktion, då destilleriet är byggt med en högre kapacitet än vad vi just nu kör, så det finns tid i pannorna.

Agitator Rum Chestnut Reserve

I doften finns klassiska romtoner såsom exotiska frukter med nyanser av kokos och mörkchoklad . Det träder även fram en del kryddiga dofter i bakgrunden.

Smaken bjuder på en pigg och fyllig rom med tydlig fruktighet där solmogen papaya, koks och ett stänk av kryddigheten från faten är det mest framträdande.

Eftersmaken är relativt kort men det hänger ändå kvar runda och trevliga nyanser av fruktighet.

Alkoholhalt: 40%
Nr: 8413601
Pris: 369 kr

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.

En kommentar

Comments are closed.