Nu kommer Yoichi på bred front

Masataka Taketsuru är den japanska whiskyns fader då det var han som förde kunskapen om hur skottarna tillverkade sin nektar till Japan. Han reste till Skottland 1918 för att studera organisk kemi på University of Glasgow. Året efter började han som lärling på Longmorn Distillery i Speyside. Det var under denna tid som han träffade sin blivande fru Rita och de gifte sig 1920 under vilda protester från bägge deras föräldrar. Det gifta paret flyttade till Campbeltown och Masataka började gå som lärling på Hazelburn Distillery. Under hösten samma år påbörjade paret sin flytt från Skottland till Japan.

Stärkt med sina kunskaper om hur man producerade whisky så jobbade Masataka för Kotobukiya, som senare skulle bli Suntory. De byggde ett maltdestilleri i utkanten av Kyoto. 1934 så etablerade han och Rita det egna företaget Dai Nippon Kaju K.K och de lät bygga ett destilleri i Yoichi, i norra Japan på ön Hokkaido. De döpte senare om företaget till Nikka Uwisuki Kabushiki Gaisha – eller som vi idag känner det: Nikka Whisky Distilling Co. Ltd.

Den råsprit som destilleras fram för att bli Yoichi whisky är en av de mest kraftfulla destillaten som görs i Japan. Den har både bredd och muskler med den rökiga malten som bygger upp dess kropp. Den långa jäsningen tillför fruktiga toner och faten gör slutligen sitt genom att ge den färdiga whiskyn en snygg kryddighet.

Yoichi – en stiligt komponerad whisky

Yoichi levererar en doft som för tankarna till sälta och hav. Den snygga röken dansar över toner åt det fruktiga hållet så som litchi och nyanser av körsbär, allt med ett sting av ek.

Smakmässigt så är den som ett stycke välkomponerad musik. Man möts av den salta röken i introt som förvandlas till ett kakafoni av ek, frukt och vanilj som slutligen mynnar ut i en eftersmak som bjuder på ett lugnt och stilla outro där röken och sälta samspelar igen för att slutligen klinga ut. En otroligt stilig whisky!

Nikka Yoichi

Alkoholhalt: 45 %
Nr: 11358
Pris: 798 kr
Lanseras: 20/9 2024 (ca 55 butiker samt webblager)
Antal flaskor till Sverige: 3000

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.