En Lagavulin med toner från Karibien

2019 gick startskottet för samarbetet mellan Lagavulin Distillery och Nick Offerman, skådespelaren som gjorde rollen som Ron Swanson, den Lagavulinälskade chefen i komediserien Parks and Recreation. Den första buteljeringen som fick namnet Offerman Edition var en 11 åring whisky och här lades grunden till ett tema. Alla utgåvor som följde har varit 11 år men med olika fatlagringar. Nummer två hade en Guinness Cask Finish, nummer tre Charred Oak Casks och nu kommer nummer fyra – och här möter Lagavulin Karibiska toner!

Lagavulin 11yo Offerman Edition No.4 Caribbean Rum Cask Finish har som namnet antyder fått en finish i åtta månader på ex-romfat från Karibien. Innan dess har den lagrats i 11 år på en kombination av ex-bourbon och ex-sherryfat. Den är buteljerad vid 46% och den släpps 26 september som Webblansering på Systembolaget kl 10:00.

Lagavulin 11yo Offerman Edition No.4

Doften inleds med Lagavulins klassiska torra brasröksdoft men med något sötare touch som träder fram i form av nyanser av tropiska frukter. De är snyggt inlindade med de kraftfulla tonerna av sälta, rökta skaldjur och en svag syra. Romfaten har gett denna Lagavulin ytterligare en dimension som vi kanske annars inte är vana vid – men på ett väldigt trevligt sätt!

Vid smaken så märks romfaten ännu tydligare med en tydlig sötma som faktiskt motar röken en aning. Här kommer även de tropiska frukterna fram ännu tydligare och bjuder på grillad annans och solvarma mangos. Mycket smak med tydlig vanilj och svagt bränt socker.

Eftersmaken är lång och bjuder på en hel del fruktig vanilj som det slingrar sig rök över med ett stänk av ek.

Betyg: 8,5/10

Lagavulin 11yo Offerman Edition No.4 Caribbean Rum Cask Finish

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 41727
Volym: 70 cl
Pris: 999 kr
Lanseras: Weblansering 26/9 2024 kl 10:00

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!