Kilchoman Batch strength – en dröm går i uppfyllelse
Ända sedan Kilchoman började producera sina första droppar av new make 2005 så har dess grundare, Anthony Wills, haft en dröm om att kunna ge ut en buteljering på fatstyrka som skulle ingå i deras core range – nu är den här!
Foto: Kilchoman Distillery
Naturligtvis var en core range långt bort år 2005 när man fyllde de första faten, men det fanns gott om idéer och drömmar. När lagren började fyllas på och whiskyn mognade under åren så blev de idéerna och drömmarna mer och mer verkliga och möjliga. Om man har följt destilleriets resa genom de nitton år det har varit verksamt så har man sett hur de har experimenterat friskt för att hitta sin form. Under 2012 hade de hittat formen och lanserade sin första standardbuteljering, Machir Bay, en klassisk Islay whisky som lagrats uteslutande på bourbonfat. 2016 var det dags igen och Sanaig blev den andra buteljering som trädde in i deras fasta utbud. Under resans gång har de naturligtvis gett ut en rad andra buteljeringar i form av olika serier och en hel hop med Single Cask-buteljeringar till olika marknader.
Även om dessa olika släpp har varit på fatstyrka så har de inte riktigt haft lager för att introducera en Kilchoman på fatstyrka i sin core range – förrän nu.
– Det stämmer att vi har gett ut en hel del limiterade buteljeringar som har varit på fatstyrka, men det är något helt annat att lyckas skapa en whisky som vi vet att vi kan ge ut löpande under en överskådlig framtid, det är vi otroligt stolta över, säger Anthony.
Att bygga ett destilleri är naturligtvis en lång, svår och dyr process, men det är minst lika svårt att planera hur, vad och när man ska sälja den lagrade whiskyn. Det är en ständig balansgång mellan att bygga lager för framtiden och att buteljera och sälja för att få in kapital.
– Vi har alltid ett vakande öga på vårt lager och under senare tid har vi allokerat fler och fler fat för att skapa denna fantastiska nya utgåva.
Som vi nämnde tidigare så experimenterar Kilchoman gärna med olika fattyper och genom åren har de upptäckt att fat som tidigare lagrat olika typer av starkvin matchar väldigt bra med deras destillat.
– En sak som vi har märkt är att ju högre alkoholhalt som vinet har haft i fatet desto bättre är utbytet på vår whisky, säger Anthony. Fat som lagrat vin med låg alkohalt har en tendens att rubba strukturen i whiskyn och faktiskt ta bort våra toner av citrus och blommighet som annars finns i vår new make medan fat som lagrat vin med högre alkohalt ger whiskyn en bättre balans och stärker karaktären.
De fat som matchar absolut bäst är fat som tidigare lagrat rött vin från Portugal och som sedan har kolats om för att få en ny yta som whiskyn kan tränga in genom.
– När vi beslutade oss för att ta fram denna nya, starkare utgåva så använde vi oss av fat som vi vet levererar de smaker som man förväntar sig från en Kilchoman, men vi ville samtidigt ge den en twist, säger Anthony. I basen använder vi ex-bourbon barrels och ex-oloroso butts men för att ge whiskyn den där extra karaktären så använde vi naturligtvis de fantastiska faten från Portugal.
De experimenterade en del med receptet när det gällde exakt vilken fatmix de ville använda men i slutändan så landade de i att använda femton procent av de portugisiska ex-vinfaten.
– Det är alltid spännande att skapa en ny whisky och vi är riktigt nöjda med denna buteljering. Den har allt det där som en Kilchoman ska ha, en fin rökighet med en svag citruston och ett stänk av honungssötma. Men den har också en kryddighet med en touch av röda bär som vinfaten levererar.
Något som Anthony vill vara tydlig med är att poängtera är att detta egentligen inte är en cask strength whisky utan en batch strength.
– Då detta naturligtvis inte är whisky från ett enskilt fat utan mängder av olika fat som vi blandar för att skapa utgåvan så har vi valt att lägga alkoholhalten på 57 %.
Anthony själv föredrar att dricka whisky med högre styrka för då kan han själv styra hur mycket vatten han tillsätter men han vet att alla inte har samma uppfattning.
– Av erfarenhet så vet jag att ni skandinaver gärna vill ha er whisky på fatstyrka men här i Skottland knorras det en del bland våra kunder när alkoholstyrkan börjar närma sig femtio procent. Jag personligen tar gärna en whisky på fatstyrka då jag själv får kontrollera hur mycket vatten jag vill tillsätta.
Kilchoman Batch Strength lanserades under mars månad 2024 och detta gjordes genom en hyllad turné genom Europa.
– Vi har tidigare gjort framgångsrika turnéer där vi körde vår Land Rover kors och tvärs genom Storbritannien och vi ville göra något liknande med denna lansering. Jag säger vi, men jag menar delar av vårt team, däribland mina söner George och James. De började genom att köra från destilleriet på Islay till Schweiz och så vidare till Italien för att sedan vända uppåt igen mot Tyskland och Skandinavien. Totalt så besökte vi tjugo länder under loppet av tio veckor så det var verkligen en insats av vårt säljteam. Slovenien, Kroatien, Ungern och Polen fick alla besök av oss och det var första gången som vi tog Kilchoman till Baltikum genom en provning i Litauen. Även Finland, Sverige och Norge besöktes naturligtvis. Det var kul att höra att Kilchoman Batch Strength mottogs väl av våra vänner runt om Europa.
De planerar även en liknande resa både i Asien och runt om USA, men då kommer de inte att köra bil.
– Det är fantastiskt roligt att min dröm äntligen blir verklighet och att vi nu har en fatstark Kilchoman i vår core range, och jag hoppas att våra fans i Sverige kommer att älska den lika mycket som jag, säger Anthony.
Kilchoman Batch Strength kommer att finnas tillgänglig i Sverige 3 oktober i år.