Innis & Gunn med whiskytradition

Innis & Gunn har gjort sig ett namn med sina fatlagrade öl, öl som lånar smak och karaktär från de fat de lagras i. Det där har man hållit på med ända sedan man år 2003 lanserade sin första fatlagrade öl, The Original, som legat på bourbonfat. Sedan dess har fatlagringarna varit många, med öl lagrade på fat som hållit irländsk whiskey, karibiska romfat och naturligtvis fat från många av Skottlands whiskyregioner och -destillerier.

Eftersom fat av god kvalitet är en bristvara blir upplagorna sällan särskilt stora och säljer ofta slut rätt omgående. Men lika ofta kommer då en ny lansering, som nu med Innis & Gunn Highland Cask Ale.

Som namnet antyder har den legat på fat som hållit whisky från The Highlands, och basen av karamellmalt, med dess smöriga toner av vanilj och frukt, tillsammans med fina citrustoner från Goldings-humle passar fint till den lite lättare highlandwhiskyn.

Douglas Gunn Sharp – en av grundarna – tycker själv att den passar fint till ost och kryddstark mat som satay, men blir också en trevlig snackis till en efterrätt som tarte tatin eller crème brulée. Men som sagt, upplagorna är små, till Sverige kommer 28 000 flaskor.

Innis & Gunn Highland Cask Ale

Alkoholhalt: 7,7%
Nr: 1317803
Volym: 33 cl
Pris: 39,90 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!