The Macallan – en rik historia

The Macallan fyller i år 200 år ungt och har etablerat sig som ett av de mest högaktade whiskysorterna i världen. De har ett oöverträffat rykte både för sin kvalitet och för de snudd på magiska buteljeringar som de släpper. Få andra destillerier i Skottland, än mindre runt om i världen, har tillgång till de fat som The Macallan har slumrande i sina lager.

Destilleriet är beläget i Skottlands whiskyhjärta Speyside, alldeles nära floden Spey. Den som grundade destilleriet och var en de första i Skottland med att licensiera sig som whiskydestillatör var Alexander Reid år 1824. Då gick destilleriet under namnet Elchies Distillery och var ett av Speysides gårdsdestillerier. När Alexander fick sin licens så var drev han således ett av de första lagligt licensierade destillerierna i Skottland efter införandet av 1823 års Excise Act. Elchies Distillery var blygsamt i storleken, med endast två pannor som var placerade i ett träskjul. Efter Reids död 1847 togs licensen över av James Shearer Priest och James Davidson.

År 1868 tog James Stuart över licensen att destillera på gården Elchies för att sedan 1886 köpa loss det och byggde då om det. Efter att ha producerat i tjugofyra år så säljer han gården och destilleriet år 1892 till Roderick Kemp, som tidigare ägde och drev med stor framgång destilleriet Talisker på ön Skye. Kemp moderniserade anläggningen och ökade maltproduktionen men det mest betydande som han förmodligen gjorde var att byta namn på destilleriet till Macallan-Glenlivet.

Efter Kemps död 1909 så upprättades The Roderick Kemp Trust för att säkra familjens framtida ägande av The Macallan. Från 1950-talet och framåt har The Macallan kontinuerligt byggts ut, från fem pannor 1954 till en fördubbling 1965 med en ny pannhall som ökade antalet från sex till tolv. Denna expansion fortsatte under 1970-talet när Macallans pannor ökade till arton år 1974, och det totala antalet nådde tjugoen år 1975.

Små men kraftfulla pannor

Just pannorna är kärnan i The Macallans unika karaktär. Deras pannor är små, mindre än 4 meter höga, med en kapacitet på endast 3900 liter var. Den kompakta storleken bidrar starkt till Macallans stil, eftersom det i små pannor finns mindre kontakt mellan ångan och kopparen, vilket ger en tyngre, oljigare och rikare sprit. The Macallans popularitet som en blandmalt under whiskyboomen på 1960- och 1970-talen ledde till att Roderick Kemp Trust ombildades som ett privat aktiebolag 1966, och företaget, inklusive The Macallan, börsnoterades i London 1968.

Ställda inför en vikande marknad för blended whisky och ett överskott av lagrad whisky under tidigt 1980-tal, valde The Macallan att fokusera på den växande singelmaltmarknaden. Den ena pannhallen lades ner när befintliga lager användes för att släppa den första officiella The Macallan Single Malt buteljeringen, en 18 årig whisky lagrad på ex-sherryfat som lanserades 1984. År 1986 skedde en stor förändring när den japanska bryggerikoncernen Suntory köpte 25% av The Macallans aktier. De resterande 75% köptes av Highland Distillers 1996, vilket avslutade Kemp-familjens ägande av The Macallan.

Genom ett partnerskap mellan Edrington och William Grant & Sons, köptes Highland Distillers för 601 miljoner pund år 1999. Edrington blev huvudägare i The Macallan, tillsammans med de bägge minoritetsägarna William Grant & Sons och Suntory. Edrington fortsatte att arbeta stenhårt för att stärka The Macallan som ett singel malt varumärke genom att öppna ett besökscenter 2001 och positionera Macallan i framkanten av den växande marknaden för lyx- och samlarwhisky. Sedan Macallans första singel malt utgåva år 1984 har ex-sherryfat använts uteslutande för lagring, men under Edringtons ledning blev The Macallan det första destilleriet att skapa ”skräddarsydda” fat. Dessa fat tillverkas av utvalda träd (främst europeisk ek), och skapas enligt Macallans specifikationer i Jerez, Spanien, där de kryddas med Oloroso-sherry. Sherryfatlagringen blev The Macallans unika försäljningsargument, och destilleriet byggde ytterligare lager för att lagra de specialdesignade faten.

The Macallans utbud utökas

År 2004 utökade The Macallan sitt utbud och lanserade Fine Oak-serien som introducerade amerikanska ek- och ex-bourbonfat vid lagring, vilket skapade en lättare och sötare maltkaraktär som lockade nya whiskydrickare. The Macallans popularitet och ökande efterfråga ledde till att den avstängda andra pannhallen återöppnades och produktionen återupptogs år 2009.

År 2013 tillkännagav Edrington att ett helt nytt destilleri och besökscenter skulle byggas på The Macallan området till en kostnad av 100 miljoner pund. Det nya destilleriet med sin distinkta underjordiska design invigdes den 9 november 2017 och öppnades officiellt i maj 2018 till en slutlig kostnad av 140 miljoner pund. I en innovativ ingenjörs bedrift är The Macallans tak ett gigantiskt pussel som hålls samman med precision, täckt av gräs och vildblommor för att kamouflera byggnaden i det böljande Speysidelandskapet. Det nya destilleriet har totalt 36 pannor med en kapacitet på 15 miljoner liter alkohol per år.

 

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.