Restaurant Essence – Glenrothes spirituella hem i Sverige!

 

Stefan Taylor är grundaren bakom den hyllade restaurangen Essence som öppnade förra året i Stockholm på Kungsholmen, alldeles intill Kristinebergs slottspark. Tidigare i år så startade de ett samarbete med The Glenrothes där de nu är destilleriets spirituella hem i Sverige!

Konceptet hos Essence är vad man kallar för Counter Dining. Platserna är starkt begränsade till sexton gäster och man erbjuder bara en servering per kväll. Gäster samlas först för mingel och sedan tar man plats runt köket där maten trollas fram inför gästernas ögon. Vanligtvis så serveras tio olika rätter men det skiljer sig från dag till dag.

Taylor är född och uppvuxen i Skottland, men genom en rad olika resor runt hela världen så hamnade han först i Västerås under flera år, men bor nu i Stockholm.

– 2016 öppnade jag Dinner Club i Västerås och efter att ha drivit den så såg jag möjligheten att växla upp och då var Stockholm det naturliga valet. Efter att ha letat lokal ett tag så hittade jag denna fantastiska lokal på Kungsholmen. En öppen planlösning som gör att jag kan samla mina gäster runt köket som gör att vi kommer nära varandra och kan diskutera kringen maten som jag tillagar.  Samarbetet med The Glenrothes kom ganska naturligt då jag är skotte och whisky finns ju på något sätt i vårt blod, säger Stefan.

 

Essence är The Glenrothes spirituella hem i Stockholm och de betyder att på restaurangen finns alla olika buteljeringar från destilleriet, från den 12 åriga ända upp till den magnifika 42 åringen. Hittills har man arbetat med att skapa kreativa cocktails där man fokuserar på Glenrothes men efter sommaren kommer de även att utveckla ett koncept där man kan boka in sig på extraordinära provningar med Glenrothes.

– Jag är övertygad att om man ska prova whiskyn så som Glenrothes 42 år så måste man göra det vid en vertikalprovning så man inser hur makalös den fantastisk är. Om man bara prova den efter en middag så är risken stor att man inte hittar alla nyanser som den har utvecklat genom åren i fat. Därför kommer vi att erbjuda provningar där vi toppar med 42 åringen så man får en större förståelse hur fantastisk den faktiskt är, säger Stefan.

En av drinkarna som de har skapat är en variation på en Irish Coffee, men de kallar den för Single Malt-easer. Glenrothes whisky som blandas med Björklund’s Kaffe, Horlicks Cream och mjölk choklad ger en härligt varm avslutning på en fantastisk middag.

– När vi kombinerar smakerna för en av våra cocktails så jobbar vi på samma sätt som när vi skapar rätter i köket. Vad finns det för smaker i råvaran, i detta fall whisky. En annan cocktail som vi har skapat är sprungen från vad vi hittade i The Glenrothes 12 år. The Jammy Dodger är en cocktail där vi har infuserat brynt smör i whiskyn och mixar det med syrups gjorda på hallon och granatäpple. Det låter galet men resultatet är en krämig och god cocktail som för tankarna till en klassisk English Biscuit, förklarar Stefan.

I nuläget är det inte aktuellt att skapa rätter som innehåller Glenrothes whisky, men skulle det bli aktuellt så är det främst i efterrätterna som det skulle vara ett alternativ.

Om du vill uppleva Stefans magiska mathantverk och The Glenrothes fantastiska whisky så är Essence öppet onsdag till lördag under hösten, men du måste boka i förväg!

Läs mer om Essence här: Essence Counter Dining by Stefan Taylor

The Glenrothes 12 Years Old

Om du inte har möjlighet att besöka Essence så finns The Glenrothes 12 yo att köpa på Systembolaget. En trevlig representant av Speyside som bjuder på sherrytoner och bakad frukt med ett snyggt inslag av fat.

Alkoholhalt: 40 %
Nr: 4673
Pris: 469 kr
Betyg: 7,9/10

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.