Juvenis – en bourbon med svensk touch!
Juvenis Bourbon är en whisky som inte är helt vanlig – konceptet bakom dess tillverkning är unikt. Whiskyn kokas och destilleras i Kentucky och lagras i sex månader innan den skeppas till Sverige för vidare lagring och buteljering. Resultatet är en bourbon med en svensk touch.
Idén till Juvenis föddes en sen kväll på Gotland när ett gäng vänner diskuterade whisky. De kom fram till att det saknades en whisky riktad mot en yngre generation. I deras ögon var whisky fortfarande något som förknippades med äldre herrar i skinnfåtöljer framför en brasa. Eftersom de själva då var i tjugoårsåldern kände de att de hade något på gång.
En av de som deltog i diskussionen var Caleb Dolk, en kanadensare som genom sitt jobb hamnat i Sverige och på Gotland. Med flera år inom hotell- och restaurangbranschen kände han att det var dags att ge sig på ett nytt projekt. Han ansåg att en whisky riktad mot en yngre publik verkligen var värt att satsa på och började redan nästa dag med sina efterforskningar.
Vännerna började undersöka alla aspekter av whiskyproduktion – från hur man bygger ett destilleri till vilka lagar som gäller, kostnader och recept. De insåg snart att det inte var ekonomiskt försvarbart att bygga ett eget destilleri och började istället titta på möjligheten att få ett befintligt destilleri att producera deras recept.
För att få en djupare förståelse för industrin reste Caleb runt i Sverige och besökte olika destillerier. Han lärde sig om destillering och lagring. Med nyvunnen kunskap återvände han hem och började skissa på planen för Juvenis.
Namnet Juvenis är latin och betyder ”ungt blod”, ett passande namn för detta nya sätt att tänka kring whisky.
Caleb hade en bekant i USA som ägde ett destilleri. Han frågade honom om det var möjligt att kombinera Juvenis-idén med bourbon. Efter att ha räknat på det kom de fram till att det var mer kostnadseffektivt att tillverka whiskyn i USA och sedan skeppa den till Sverige.
Genom Calebs amerikanska vän kom de i kontakt med ett destilleri i Kentucky, som kunde producera spriten enligt Juvenis recept. Receptet är hemligt, men det som är känt är att deras mashbill består av minst 60% majs, medan andelen korn och råg förblir en hemlighet.
I Sverige blandas whiskyn inför buteljering. När whiskyn anländer från USA har den en alkoholhalt på 58–59%, men genom att använda kalkrikt vatten sänks alkoholhalten till 45% innan Juvenis buteljeras.
De har tidigare släppt en Cask Strength-variant som sålde slut nästan omedelbart. Caleb nämner att den inom kort kommer att finnas på Systemet igen på grund av dess stora popularitet.
Juvenis är en whisky som är utmärkt att sippa på, men den fungerar också bra i olika drinkar. Ett tips är att använda Juvenis i en klassisk whisky sour, där den verkligen kommer till sin rätt!
Boulevardier – en negroni på Bourbon!
Boulevardier är en variant på den välkända och populära cocktailen Negroni. Skillnaden är att i en Boulevardier så ersätter man ginen med bourbon. Negroni skapades på 1920-talet i Paris och har i perioder varit en storfavorit på barer runt om hela världen.
Ingredienser
- 4,5 cl Juvenis bourbon
4,5 cl Röd vermouth
3 cl Campari
Garnering
Apelsintwist
Gör så här
Rör alla ingredienser med is i ett rörglas.
Sila upp i ett isfyllt Old Fashioned-glas.
Kläm apelsintwisten över drinken och släpp ner den i glaset.
Juvenis Bourbon
Nr: 85030
Volym: 70 cl
Pris: 524 kr
Alkoholhalt: 45%