Gotland Whisky – lokal, ekologisk och svensk hantverkswhisky!

Eldsjälar – det är ett ord som förklarar hur man kommer på att bygga ett destilleri på en ö i Östersjön. Drivkraft är ett annat. För att förvandla ett nedlagt sockerbruk till vad som kanske bäst kan beskrivas som Sveriges Springbank, krävs just dessa två pelare: eldsjälar och drivkraft. Det, och lite uppfinningsrikedom!

Idén att börja tillverka whisky på Gotland kom ursprungligen från två lokala konstnärer. De hade en vision om att skapa ett konstnärshus och ett sätt att finansiera detta var att tillverka whisky. De undersökte intresset och lyckades få med några finansiärer på idén. De reste till Skottland för att hämta inspiration och kunskap. Tyvärr stannade projektet vid denna tidiga idé, men en av de involverade var Anders Stumle.

Anders hade några år tidigare köpt det gamla sockerbruket i Roma. Detta bruk var en gång Sveriges största sockerproducent, men lades ner 1997. Lokalerna stod länge tomma utan någon egentlig plan tills Anders bolag, Klosterfastigheter Gotland KB, köpte hela bruket 2003. När de två konstnärerna lade ner idén om att starta ett destilleri, började Anders fundera på om inte sockerbruket i Roma kunde användas för ett gotländskt whiskydestilleri.

För att få fler infallsvinklar på hur man skulle kunna finansiera ett nytt destilleri, bjöds olika personer in för att spåna fram nya och spännande idéer. Man sneglade på hur High Coast och Mackmyra hade gjort, men ville gå en annan väg. Istället för att sälja fat för att få in pengar, valde de att genomföra nyemissioner under flera år för att samla kapital tills de kunde börja sälja produkter. Detta valde de och 2004 började de arbeta med att få ihop kapital för att köpa in material och utrustning.

För att få ännu mer kunskap om hur man producerar whisky, kontaktade de Frank McHardy som tyvärr inte hade tid, men han tipsade om Harry Cockburn. Harry, som tidigare varit distillerichef på Bowmore, jobbade nu som Dr. Jim Swans högra hand. Enligt Frank skulle Harry vara precis rätt man för jobbet. Harry tackade ja till uppdraget att konsultera i hur de skulle jobba vidare. Han var bland annat involverad i designen av pannorna och arbetade nära Forsyths i Rothes, Skottland.

Forsyths är vana vid totalentreprenad, men gotlänningarna ville göra det mesta själva. Istället för att låta Forsyths leverera alla delar, vände sig Gotland Whisky mer lokalt och såg över vad de hade tillgängligt som de kunde bygga om. En sockerbetstvätt byggdes om till mäskkar och mycket av materialet som behövdes till rördragningar återanvände man från bruket.

Ekologisk whisky var en självklarhet eftersom de lokala bönderna som levererade kornet var ekologiska. Den enda svårigheten var mältningen av kornet, men en lösning växte fram. Deras dåvarande vd, Anders Stumle, kontaktade sin svåger, Staffan Larsson, som antog utmaningen och byggde ett mälteri på södra Gotland.

Under fyra år växte destilleriet fram och 2012 genomförde de sin första destillering, backade av 2500 aktieägare. När destilleringen väl drog igång insåg de att de behövde ännu mer hjälp, så Harry Cockburn flög över och konsulterade på plats.

De första åtta faten fylldes med råsprit från ex-Laphroaig-fat, som dock visade sig vara både 3rd och 4th fill fat. Även om faten var trötta, är slutresultatet idag inget fel.

Malten kommer till destilleriet från Sigdes Gård i Ronehamn i säckar som vardera rymmer 500 kg. Dessa töms i kvarnen som maler ned malten till ett grovt mjöl. Detta mjöl blandas sedan med hetvatten runt 70 grader och överförs till ståltankar som fungerar som mäskkar. Därefter kyls mäsken och separeras från draven, som används till biogas eller boskapsföda.

När temperaturen på mäsken sjunkit till 25 grader tillsätts jästen och jäsningen pågår i 72 timmar. Sedan destilleras mäsken i två steg: först i en mäskpanna och sedan i en spritpanna. Spriten samlas och fylls på fat för lagring. Destilleriet producerar cirka två till tre fat i veckan.

Det första lagerhuset var en ombyggd sockerdump med dålig dränering och hög luftfuktighet, vilket ledde till att alkoholen dunstade snabbare än vattnet. Detta problem åtgärdades, men lagerhuset var ändå för svalt. Ett nytt lagerhus byggdes istället på de övre våningarna av sockerbruket, med en miljö som liknade lagerhusmiljön i Kentucky.

2016 släpptes den första buteljeringen för aktieägare, och 2017 lanserades Isle of Lime Roma på Systembolagen på Gotland. År 2023 släpptes tre nya buteljeringar, inklusive whisky från de första ex-Laphroaig-faten och Salvorev – en whisky med finish på romfat samt svensk och amerikansk ek. Tidigare i sommar så släppte de Sjaustru. Namnet har de hämtat från en plats på Gotlands östkust  i Gammelgarns socken. Bakgrunden till detta märkliga namn har fallit i glömska, det har likt fotsteg på dess strand sköljts bort av tidens gång. De har skapat den genom att trolla med sina bejublade sherryfat. Detta är en sjuårig whisky som först lagrats på first fill bourbonfat i fem och ett halvt år och sedan fått en finish i både Oloroso- och Pedro Ximénezfat i cirka två och ett halvt år.

Allt om Whisky provar

Isle of Lime Gotland

Denna är lagrad på first fill bourbon fat, sherryfat samt fat med Gotland Whiskys lite rökigare recept.

Fruktig och krämig doft med en tydlig kalikighet och inslag av hö. Det finns en svag ungdomlighet i bakgrunden men inget som stör utan den tillför enbart karaktär till helheten. I smaken finns det även här kalktoner men de överskuggas av en fruktig blommighet som följs av en snygg pepprighet med en trevlig vaniljton. En rund och trevlig whisky med en unik karaktär som är väl värd att utforska.

Nr: 56090
Volym: 50 cl
Pris: 491 kr
Alkoholhalt: 46%

Isle of Lime Trullaik

Trullaik är lagrad på en fatkombination av amerikansk och ungersk ek.

Gotlands Whiskys karaktär hittas med lätthet även i denna buteljering där de fruktiga och kalkiga tonerna lyser igenom i doften. Här finns också mörkare toner i form av torkad frukt, marsipan och lätt citrus. Det finns också en ton av torr ek i bakgrunden. Smaken är fyllig med torkad frukt, trevlig ek, rostade marshmallows och en touch av kalk. En spännande whisky!

Nr: 32819
Volym: 50 cl
Pris: 546 kr
Alkoholhalt: 48%

Isle of Lime Sjaustru

Sjaustru har först lagrats på first fill bourbonfat i fem och ett halvt år och sedan fått en finish i både Oloroso- och Pedro Ximénezfat i cirka två och ett halvt år.

Här mötts man av djupa, fruktiga toner såsom russin och dadlar men också av en citrus och vanilj. Här finns också en väldigt trevlig ekton – det är en ytterst välbalanserad doft som man kan njuta av länge. I smaken finns frukterna igen men det är mer en fruktkompott där inget står ut men allt är väldigt bra. Eken samspelar med destillatet perfekt och resultatet är väldigt trevlig sensommar whisky!

Nr: 30937
Volym: 50 cl
Pris: 575 kr
Alkoholhalt: 46%

Isle of Lime Tjelvar

Tjelvar består av fem refill ex-bourbonfat där tre tidigare innehöll delar av deras första buteljeringar, Shareholder 2016, Roma och Tjaukle.

Att denna är nio år märker man i doften. Här har whiskyn gift sig bra med faten och dofterna är dovare och mer robusta. De fruktiga tonerna är bredare och mörkare och vaniljen är krämig. Eken har tyglats och levererar en robust doftupplevelse. Även i smaken så är tonerna mer nedtonade och kärva. Mörka frukter och bred vanilj som tillsammans med de djupa fattonerna levererar en riktigt imponerade whiskyupplevelse!

Nr: 30753
Volym: 50 cl
Pris: 774 kr
Alkoholhalt: 48%

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.