Recept: Möt våren med Bunnahabhain

När våren närmar sig blir man sugen på sparris, lamm och allt som hör årstiden till. Här bjuder vi på en höjdarmeny som fått en riktig smakboost av Bunnahabhain. Att smaksätta menyn med whisky ger våra rätter en vuxen, elegant och smakrik karaktär. Så kavla upp ärmarna och sätt igång, vi garanterar att vår meny blir succé!
Recept & Foto: Anders Tegnér

"Kalas-kanna"

4 personer

12 cl Bunnahabhain 12 Years Un-chillfiltered
6 cl Cointreau
6 cl koncentrerad flädersaft
8 cl pressad citron
4 cl simple syrup
24 cl mousserande vin
Is
Skivad citrus

Gör så här
Fyll en fin kanna med is och citrus. Slå i alla ingredienser utom mousserande vin och rör tills allt är kylt och väl blandat. Toppa med det mousserande vinet och servera genast.

Potatismunkar med kallrökt lax, sparris och vispad crème fraiche

4 personer

Till munkarna:
150 g kokt kall potatis, riven
75 g riven cheddar
1 äggvita
2 msk maizena
3 cl Bunnahabhain Moine
1 dl ströbröd
0,5 tsk kummin, malen
Salt och vitpeppar

Olja till fritering

Till servering:
Sparris
Kallrökt lax
Vispad crème fraiche
Dill

Gör så här
Knåda ihop munkdegen med händerna, smaka av med salt och peppar. Låt degen vila 30 minuter i kylen. Dela degen i åtta bitar och forma munkar med inoljade händer. Slå ett par centimeter olja i en stekpanna och fritera munkarna några minuter till de är gyllenbruna och genomvarma. Vänd på munkarna efter halva tiden så de blir jämnt friterade. Servera munkarna tillsammans med sparris, lax och crème fraiche. Toppa med dill och lite flingsalt.

Lammkotletter med primörsallad och brynt whiskysmör

4 personer

800-1000 g lammracks

Till smöret:
200 g smör
3 cl Bunnahabhain Moine
1 tsk farinsocker
1 tsk balsamicovinäger
2 msk japansk soja

Till salladen:
1 dl färska basilikablad
1 dl skuren gräslök
½ st gurka i bitar
1 knippe dill, plockad
1 st liten fänkål, hyvlad
1 ask salladsärtor
0,5 dl tunt skivad schalottenlök
250 g kokt kall potatis, skivad

Till dressingen:
1 knippe färsk dragon, hackad
1 msk kapris, hackad
1 msk pressad citron
1 tsk finhackad vitlök
1,5 dl majonnäs

Gör så här
Lägg 150 g smör i en liten kastrull och låt det bryna under omrörning tills det är gyllenbrunt. Tillsätt resterande ingredienser och fortsätt bryna under omrörning till all vätska kokat bort. Kyl smöret så det stelnar helt, blanda i resterande 50 g smör och vispa det fluffigt.

Rör samman alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg alla ingredienser till salladen i en skål och ringla dressingen över.

Putsa köttet och stek racksen till önskad stekningsgrad. Låt köttet vila en stund och skär sedan ett snitt mellan revbenen så att du får fin snittyta. Servera kotletterna tillsammans med salladen och whiskysmöret.

Citron- och olivoljekaka med whiskygrädde

1 kaka

2 dl fruktig olivolja
3 st ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljextrakt
1 dl pressad citron
3 st citroner, det finrivna skalet
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
2,25 dl mjölk 3 %
Florsocker att pudra kakan med
1 st springform
Smör till formen

Gör så här
Smörj formen noggrant. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Vispa olivolja, ägg och socker fluffigt i en stor bunke. Tillsätt vanilj, citronskal och citronsaft, rör försiktigt tills allt är blandat.

Sikta i mjölblandningen och rör i mjölken till en jämn smet. Slå smeten i formen och grädda mitt i ugnen, ca 40 minuter i 175°. Kakan är klar när smeten stannat och kakan är gyllenbrun. Om kakan börjar bli för mörk så täck toppen med lite folie.

Låt kakan svalna 15 minuter i formen innan du tar ut den och låter den svalna helt på galler. Pudra över florsocker innan den serveras tillsammans med whiskygrädde.

Whiskygrädde
3 msk socker
3 cl Bunnahabhain 12 Years Un-chillfiltered
3 dl vispgrädde 40 %

Lägg sockret i en liten kastrull och låt det karamellisera till det blivit ljust gyllenbrunt. Slå i whiskyn och låt alkoholen ånga bort. Slå i grädden och låt det koka upp under omrörning och koka några minuter. Kyl sedan så grädden blir kylskåpskall. Vispa grädden som vanlig grädde när det är dags att servera kakan.

Bunnahabhain 12 Years Un-chillfiltered

Nr: 10059
Alkoholhalt: 46,3 %
Pris: 629 kr

Bunnahabhain Moine

Nr: 10106
Alkoholhalt: 46,3 %
Pris: 429 kr

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se