Test: Bästa punschen!

Det här är kanske en av Sveriges mest klassiska drycker. Trots att den nu är något bortglömd och inte längre är lika given på våra svenska bord och sprithyllor finns idag ett enastående utbud som du som dryckesintresserad bör kika närmare på. Punschen är superb att bjuda på till vinterns festligheter så passa på att finna en favorit du också.

Huruvida du föredrar att servera din punsch som aperitif, dessert, varm, kall eller i drinkform spelar ingen roll. De traditionella buteljeringarna finns kvar men blandas med mer experimentella moderna varianter. Här finns något för alla.

Dagens panel fick verkligen något att bita i när de tog tag i att prova detta urval av punsch som finns på Systembolaget. En gemensam poäng har tagits fram utifrån deras enskilda tankar om de olika produkterna.

Testa gärna några punsch på egen hand. Ett råd är att välja ut tre vid ett tillfälle för att jämföra. Och vill man kan man gärna prova att dricka punschen på olika sätt och se hur den ändras och vad just du föredrar. Här finns verkligen något för alla från den klassiska lättsamma men söta till kreativa komplexa varianter.

Carlshamns Flaggpunsch

(nr 588), 500 ml, 26 %, 595 kr
Doft: Stilenlig, söt fruktig doft med tydlig arrak.
Smak: Klassisk söt punsch. Rund med smak av arrak, pelsinblommor och sockerlag.
Eftersmak: Söt med arrak i bakgrunden
Betyg: 8,1/10

Bellmanpunsch

(nr 89830), 500 ml, 28 %, 1250 kr
Doft: Fruktig stil med rak arrak. Vinner med lite tid i glaset.
Smak: Tydlig sötma med smak av vaxkaka, honung och ljung. En lätt, ljus chokladton blandas med finlirad arrak som mynnar ut i en syrlig ton av citrus.
Eftersmak: Här finner man nykluvna vedträn och sötman hänger tydligt kvar och går här mot bitter engelsk apelsinmarmelad.
Betyg: 7,7/10

Roslagspunsch

(nr 32216), 500 ml, 21 %, 289 kr
Doft: Gömd och dämpad. Doftar vaniljkakor
Smak: Mycket söt med smak av vanillinsocker
Eftersmak: Söt och kort
Betyg: 7,4/10

Kung Carl Punsch

(nr 54127), 500 ml, 26 %, 390 kr
Doft: Lättsam, stilig doft med svag arraksdoft. Den bär på lite kryddighet.
Smak: Medelsöt med lite arrak i bakgrunden. Här finner vi något som får oss att tänka på julkryddor och ängsblommor. Underhållande!
Eftersmak: Söt, och här kommer något vitpepparlikt fram.
Betyg: 7,3/10

Trosa punsch

(nr 552), 500 ml, 26 %, 219 kr
Doft: Aningen knuten doft, finns lätt citrus som apelsinzest och mogen citron
Smak: Tydlig sötma, och citrusen återkommer i smaken. Här finner man en stillsam ton av arrak.
Eftersmak: Något kort men trevlig finish.
Betyg: 7,9/10

Facile Punsch

(nr 637), 700 ml, 26 %, 329 kr
Doft: Djup, stor, komplex med tydliga arrakstoner och mörk choklad. Går nästan åt crême brulée
Smak: Mycket angenäm! Fyllig smak med torkade frukter, tänk aprikoser. Ren sötma som integreras väl. Mörka pollygodisar finner vi i smaken, tillsammans med vanilj och riven mandel.
Eftersmak: Lång finish med mogna och lätta fattoner.
Betyg: 9/10

Cederlunds Caloric

(nr 593), 700 ml, 26 %, 199 kr
Doft: Lätt arraksdoft
Smak: Medelfyllig, bra balanserad punsch med sötma, frukt och tydlig arraksmak.
Eftersmak: Trevlig och medellång, med både arrak och lätt kola i sig
Betyg: 8,3/10

Uarda Akademiens Årgångspunsch

(nr 82718), 500 ml, 27,8 %, 229 kr
Doft: Tydlig arrak med mörka romerska bågar (för den som är mogen nog att minnas dessa chokladgodisar)
Smak: Inledningsvis söt, kraftig med tydlig arraksmak. Bra avvägd och balanserad mellan sötma, alkohol och smak.
Eftersmak: Trevlig välbalanserad finish. Här finner vi choklad och hårda kolakarameller.
Betyg: 8,8/10

Kronan Punsch

(nr 230), 700 ml, 26 %, 287 kr
Doft: Stor doft som går åt rompraliner. Här finns en arrakslinga lätt gömd i bakgrunden.
Smak: Smakrik, komplex och djup. Med smak av knäck, mörk choklad, karamelliserat socker. Sötman balanseras upp av alkoholen. Modern, och upplevs mindre söt.
Eftersmak: Lång finish där choklad, arrak och fattoner hänger kvar.
Betyg: 9,5/10

Panel: Emma Andersson, Elisabeth Paulson, Åke Jacobsson och Stefan Westerberg
Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.