Amerikansk whiskeyprovning på speakeasy-baren JQ i Göteborg

Erik Wennerqvist är barchef på speakeasy-baren JQ i Göteborg. Han har ett stort intresse för amerikansk whiskey och leder provningar för både noviser och de som kan mycket om såväl bourbon som rye whiskey. Och det finns en hel del exklusiva och ovanliga sorter i sortimentet.

Foto: Åsa Larsson, Jq, Erik Wennerqvist

Erik Wennerqvist föredrar amerikansk whiskey framför skotsk. Bakgrunden till det är flera. Intresset startade under en period då han bodde i New York och arbetade som dryckesansvarig på restaurangen Red Rooster i Harlem, vilken göteborgskocken Marcus Samuelsson ligger bakom.

– Det var där jag bytte ut mitt romintresse från en längre vistelse i Karibien till amerikansk whiskey. Mitt spritintresse varierar utifrån där jag har bott, säger han med ett snett leende och fortsätter:

– Det var då jag insåg hur stort whiskey är i USA. Det kanske borde vara en självklarhet, men för mig var det så mycket större än vad jag hade insett innan jag flyttade dit. Jag visste dessutom att det då såldes relativt lite av den varan i Sverige.

Det var inte enbart vistelsen i USA som gjorde att de amerikanska råg- och majsdestillaten fångande bartenderns intresse. Det handlade naturligtvis också om smaken.

– Enligt mig är den amerikanska whiskeyn godare än skotsk. Jag är ingen fantast av den sortens rökighet som kommer från torven de ibland använder i Skottland. Amerikansk whiskey är aldrig rökig på samma sätt. Visst kan där finnas en svag ton, men det handlar i så fall om att det brända ekfatet har satt en viss prägel på smaken. Man pratar sällan i termer om rökighet när det handlar om den amerikanska whiskeyn.

Oförtjänt dåligt rykte
Under sin tid i USA passade Erik på att läsa på och snacka med leverantörerna för att lära sig så mycket som möjligt om den amerikanska whiskeyn i syfte att ta med sig kunskaperna hem till Sverige.

När han kom hem var han bland annat med och drev den göteborgsbaserade speakeasy-baren The Bar, som satsade stort på amerikansk whiskey och av den anledningen blev en snackis i Sverige.

Sverige lär ha flest whiskyklubbar i världen per capita, men dessa är framför allt fokuserade på skotska produkter. Enligt Erik har den amerikanska whiskeyn länge haft oförtjänt dåligt rykte. Något han menar grundar sig dels på att kunskapen hos gemene man har saknats, dels på Systembolagets sortiment.

– Jag tror att många sextioplussare förknippar amerikansk whiskey med Jack Daniels, vilken har en ganska rock’n’rollig stämpel. Men whiskeyn från staterna är så mycket större än så. Numera är intresset större än vad det var för ett tiotal år sedan.

Nominerad som »Bästa nykomling«
I dag är Erik är barchef på JQ, alltså det nyöppnade göteborgshotellet Jacy’z speakeasy-bar. Baren ligger på 17:e våningen och hit har enbart de gäster som bor på de exklusivare våningarna 17 och 18 access eller de som har bokat i förväg, vilket man gör genom att mejla till barpersonalen.

– Vi för då en kort dialog där vi frågar om vad de förväntar sig. Vi riktar oss till allmänt dryckesintresserade människor och inte de som bara är ute efter sprit och groggvirke, förklarar han.

JQ’s interiör är sofistikerat dekadent. Här samsas mysiga soffgrupper i mustiga jordfärger med barstolar i sammet. I taket hänger spektakulära ljuskronor och bordslamporna är försedda med gigantiska rosa plymer. Bardisken är placerad mitt i rummet och massor av speglar reflekterar ljuset och flaskorna vilket bidrar till det lyxiga intrycket. Ovanför kassan finns några hyllor fyllda med whiskeyflaskor.

De har ungefär femtio olika sorters amerikansk whiskey på menyn. Allt ifrån standardsorter till mer ovanliga som bara har gjorts i små batcher. *Mitcher’s US1** (Bourbon, 20 och 15 år samt Rye 10 år), Jim Beam Lineage (15 år), Stagg JR samt Whistlepig Estate Oake Rye (15 år) för att nämna några.
Tidigare i år var baren nominerad som bästa nykomling i Bartenders’ Choice Awards, Nordens mest prestigefyllda bartävling.

Vad är det som utmärker JQ utöver att ni är en speakeasy-bar?
– Det är för att vi är fyra nördar inom sprit som står bakom bardisken. Vi lever för vårt yrke och älskar det vi gör, säger han och syftar på sina kolleger Alexander Lander Larsson, Emil Florentzson samt Daniel Leban.

Begreppet speakeasy kom till under förbudstiden i USA och härrör sig från de lönnbarer som fanns då. De som fick möjlighet att besöka en sådan illegal bar skulle tala tyst om den illegala baren för att undvika uppmärksamhet som kunde dra till sig polisen.

Whiskeyprovningar med rariteter inom bourbon och rye whiskey
Erik och hans bartenderkolleger kör whiskeyprovningar för förbokade gäster med enbart amerikanska sorter.

– När de kontaktar oss brukar vi känna och klämma lite på gästen och förhöra oss om på vilken nivå de vill lägga sig. Om vi kör en standardprovning går vi in på grunderna, lagar och regleringar och sådant. Om vi märker att de har varit på en amerikansk whiskeyprovning tidigare kan vi höja nivån ganska rejält.

Under de avancerade provningarna brukar Erik och hans kolleger ta fram några av de mer exklusiva och unika flaskorna. Och gästerna får lära känna de respektive destillerierna och deras historier.

– Vi provar då några limiterade flaskor som är svåra att få tag i. I extrema fall kan det handla om destillerier som bara har tagit fram tre fat, det vill säga att det bara har gjort 600 flaskor som portionerats ut över världen.

Här menar Erik att vi ska vara tacksamma över Systembolagets arbete som gör att vi svenskar kan få hit ganska häftiga saker till »lilla landet Lagom«. Under provningen får gästerna smaka på fem olika sorter. Därutöver brukar Erik bjuda på någon »surprise«.

– Något som jag tycker är intressant och gör att man får en större inblick och förståelse för hur det går till att skapa en god whiskey är att dofta och smaka på amerikansk whiskey som inte har legat på fat – det vill säga råsprit. Då brukar man få ett bättre perspektiv på hur mycket fatet faktiskt gör med smaken. Träslaget i sig är det mest avgörande för aromerna, förklarar han entusiastiskt.

Ofta pratar Erik och de andra provningsledarna även ihop sig med Jacy’z konditor om att göra någon chokladtryffel med smak av bourbon.
– Som lite lullull runt själva provningen, tillägger han.

Vilka reaktioner brukar du få från
gästerna?
– Många blir väldigt positivt överraskade. De kommer ofta hit med en bild av amerikansk whiskey som inte stämmer med vad de upplever på vår provning. De har låst in sig i ett fack och så öppnar vi dörren åt dem. Och det är ju det vill åt, säger han nöjt.

Han förklarar att personer som sedan tidigare har erfarenhet av rom ofta drar lite paralleller mellan rom och den amerikanska whiskeyn. Att några av dem troligtvis skulle gissa på att det var rom i glasen ifall de hade en blindprovning utan att veta att det rörde sig om amerikansk whiskey.

– Enligt mig beror det på de lite sötare och aningen karamelligare tonerna som finns i både rom och den amerikanska whiskeyn.

I dag håller JQ endast provningar för mindre, slutna sällskap. Men Erik när en dröm. I sommar öppnar Jacy’z upp »Big Stage« – en lyxig och stor konferenshall i hotellets nedervåning där man kommer kunna ha alltifrån föreläsningar och TED-talks till shower.

– Där skulle det vara kul att presentera den amerikanska whiskeyn för stora grupper och företag. Där jag får stå med en mygga på scen, snacka whiskey och hålla i provningar, avslutar Erik.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!