Recept: Äntligen dags för kräftskiva!
Dags att samlas till årets roligaste skiva! Vi har gjort några riktigt trevliga tillbehör till kräftorna – drinkar, goda såser, spreads och små fina munsbitar. Den traditionella potkäsen får i år smak av Almqvists Rejmyre Akvavit och lite färsk timjan. Laga våra goda tillbehör så blir kräftskivan en garanterad succé!

Brännvinspaj
Ger 8 minipajer
Ingredienser:
- 2 ägg
- 2 dl grädde
- 150 g riven Brännvinsost
- 50 g babyspenat, grovt hackad
- 150 g palsternackor
- 8 ark filodeg
- muffinsplåt i metall
- smör till formen
Gör så här:
- Vispa ihop ägg och grädde till en jämn smet.
- Vänd i palsternackor, ost och spenat.
- Smaka av med salt och peppar. Smöra formen och tryck i filodegen.
- Fyll upp med pajsmet och baka i ugn, ca 10-15 minuter på 175°.
- Servera minipajerna tillsammans med kräftorna.
- Tips – smaka av smeten med några centiliter Almqvists Rejmyre Akvavit!

Potatismuffins
Ger 10 minimuffins
Ingredienser:
- 300 g kokta små delikatesspotatisar
- 1 gul lök, strimlad
- 2 msk olivolja
- 6 st ägg
- 200 g riven ost, t ex Herrgårdsost
- 1 dl grädde
- 1 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- muffinsplåt i metall
- smör till formen
Gör så här:
- Smörj formen med smör.
- Stek lök och potatis några minuter i oljan, fördela dem sedan i formen.
- Vispa samman en jämn smet av grädde, mjöl, bakpulver, mjölk och ägg.
- Rör i osten och smaka av med salt och peppar.

Citronsås
Ger ca 3 dl sås
Ingredienser:
- 1 stor citron
- 2 msk socker
- 2 dl crème fraiche
Gör så här:
- Tvätta citronen noggrant. Skala den med potatisskalare och lägg skalet i en liten mixer. Skala bort det vita skalet med kniv och lägg fruktköttet i mixern.
- Slå på socker och mixa några minuter på högsta hastighet. Det skall bli en fin puré.
- Sila citronpurén och ställ den i kylen.
- Vispa crème fraichen på samma sätt som vispgrädde. När den blivit fast och fluffig så rör i citronpurén och smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker.

Potkäse
Ger ca 300 g
Ingredienser:
- 150 g smakrik hårdost
- 100 g rumstempererat smör
- 3 cl Almqvists Rejmyre Akvavit
- Eventuell smaksättning, t ex kummin, dillfrön eller timjan
Gör så här:
- Skär ost och smör i tärningar.
- Lägg smör, ost och akvavit i en mixer och mixa till en fluffig spread att servera tillsammans med bröd.
- Vill du ha mer smak så tillsätt kryddor under mixningen.

Sötpotatisaioli
Ger ca 3 dl sås
Ingredienser:
-
1 medelstor sötpotatis
-
2 äggulor
-
1 msk finhackad vitlök
-
1 msk pressad citron
-
1 tsk dijonsenap
-
Några stänk Tabasco
-
Dela sötpotatisen på längden och baka den i ugn med snittsidan neråt.
-
Baka i ca 25 minuter på 225° i en ugnsfast form med lite olja i botten. När potatisen är helt mjuk rakt igenom så dra av skalet.
-
Lägg den varma potatisen i en mixer och mixa i vitlök, citron, senap och äggulor. Slå sedan i oljan med tunn stråle till en krämig sås. Blir såsen för tjock så späd med lite vatten.
-
Smaka av med salt, peppar, Tabasco och vitlök.

Dillrostade morötter
Om några av dina gäster inte äter kräftor så servera morötter. Borsta, skölj och dela dem i fina bitar. Ringla på rapsolja och smaksätt med flingsalt, peppar och dillfrö. Stek i ugn, ca 15 minuter på 200°.

Blommig martini
1 cocktail
Ingredienser:
- 5 cl gin
- 2 cl färskpressad citronjuice
- 1-2 cl koncentrerad flädersaft
- 1 lång skiva gurka
- 1 stjälk färsk mynta
- Is
Gör så här:
- Slå gin, citron och fläder i en shaker med is.
- Skaka länge så att vätskan blir iskall.
- Sila upp i kylda glas och toppa med gurka trädd på myntakvist.