Jackton Distillery – Gör whisky i skymundan
En del nya whiskyprojekt dyker upp i en kaskad av pressmeddelanden och vädjanden om finansiering. Andra dyker bara upp, och sätter stillsamt igång med att producera sprit utan någon särskild uppståndelse.
Text: Gavin D. Smith Foto: Raer Scotch Whisky Limited
Jackton Distillery, där RAER Spirits huserar, ligger 20 kilometer söder om Glasgow, och hör definitivt till de senare. För de flesta var det först när de bläddrade i 2023 års utgåva av Ingvar Rönde’s förträffliga Malt Whisky Yearbook som de hörde talas om destilleriet.
Jackton föddes som en idé hos egendomsutvecklaren James Kean och hans familj, och är tänkt som ett projekt som ska spänna över flera generationer, då flera medlemmar i familjen Kean redan sitter på nyckelpositioner.
Destilleriet är byggt på släktgården och utgör kulmen på James Kean’s passion för allt som har med whisky att göra. Anmärkningsvärt är att det bara tog åtta månader från beviljat bygglov till dess den första spriten droppade fram.
Kärnan i projektet är en femtio år gammal byggnad på gården, under en tid nyttjad som sportanläggning för barn med särskilda behov, medan det tidigare stallet har funnit ett nytt användningsområde som lagerhus.
När det blev dags att skaffa utrustning, tog man kontakt med det Oxfordbaserade företaget Ryebeck som tillhandahöll all utrustning, inklusive en lautertunna på 5000 liter, sex stycken jästunnor i rostfritt stål på 5000 liter vardera, och ett destilleringssystem från det tyska företaget Kothe.
En talesperson för Ryebeck säger att:
– För att möjliggöra en högt automatiserad och i det närmaste kontinuerlig produktion i destilleriet föreslog Ryebeck en dubbel uppsättning pannor; en mäskpanna på 5000 liter och en spritpanna på 2000 liter. Mäskpannan har en päronformad lökboll, liksom spritpannan, som dessutom har en sidomonterad destilleringskolonn.
Jackton’s Sales and Marketing Director Katie O’Brien förklarar att:
– Vi ville ha ett unikt destilleri, med stor flexibilitet. Ett slags byggsats, kan man säga. Vi gör ett ton mäsk per dag, i enskift. Vi fyller 10 till 15 fat per vecka, och förra året producerade vi 110000 mla. Vid full kapacitet kan vi producera 300000 mla.
Produktionen leds av destillerichefen Peter East och verksamhetschefen Mac McAneny, tillsammans med anställda, som varit i Kothes tyska verkstad för att lära sig de finare detaljerna kring spritproduktion, och även Ryebecks personal får beröm för sin träning och utbildning.
Katie O’Brien säger att:
– Alla anställda i produktionen kan sköta destilleriet, och mäskningsutrustningen kan i framtiden användas för ölbryggning, om vi skulle vilja göra det. Vi har också två maltsilos, vilket betyder att vi kan använda en av dom för rökig malt. Vi odlar korn på vår egen mark, och en del mark som vi arrenderar, vi har egna vattenkällor och vi håller på att installera trumlemältning. När den är färdiginstallerad senare i år hoppas vi kunna producera ett överskott på malt som vi kan sälja till andra destillerier. Vi tar själva hand om all fatfyllning, lagring och buteljering, så vi har en helt självförsörjande produktion, där vi själva kontrollerar varje steg.
Efter installationen av den ursprungliga utrustningen har man lagt till en hybridpanna från den ungerska firman Hagyo. Den används för produktion av grundsprit till RAER Spirits vodka och gin, eftersom den kan destillera upp till 96 %. Det betyder också att man inte behöver avbryta whiskydestilleringen i de två Kothe-pannorna för att göra grundsprit.
Vad gäller stilen på det som produceras så säger Katie O’Brien:
– Idén var att skapa en mjuk, söt singelmalt, en ingångswhisky. Lagringen sker i flera olika typer av fat; bourbon, sherry, portvin, rom, rödvin, och till och med japansk ek.
Unikt bland whiskydestillerier är också att Jackton har exklusiv tillgång till jungfrufat av Chambord-ek, från tunnbinderiet Cadus, som ligger mitt i franska Bourgogne. Som en talesperson för Cadus förklarar:
Vi odlar korn på vår egen mark, och en del mark som vi arrenderar, vi har egna vattenkällor och vi håller på att installera trummältning.
– Chambordfaten är själva essensen av det franska arvet och fransk tunnbindarkonst. Eken i dessa fat kommer från skogen i den statliga egendomen Chambord i Loiredalen. Sällsyntheten och kvaliteten på ek från denna skog gör den mycket lämpad för att lagra med både finess och precision. Uttrycket ‘Lagrad på Chambord ekfat’ vittnar om dess speciella karaktär och förmedlar historien om dessa fat.
Man har redan fyllt två lager med fat, och håller på att fylla ett tredje. Man använder sig av både traditionella dunnage och sådana där man staplar på höjden, och ser på möjligheten att palletera.
När det gäller det första släppet av det som kommer kallas ‘RAER Single Malt Scotch Whisky from Jackton Distillery’, så avslöjar O’Brien ingenting, utan nöjer sig med att konstatera att:
- Det blir klart när vi vill dela det med världen.
Medan man på Jackton väntar, har man letat upp två blendwhiskies, en lätt och söt sort, som lämpar sig för cocktails, medan den andra fått en finish på first fill Oloroso-fat i nio månader och fått ett antal internationella utmärkelser. Utöver det finns buteljeringar från ‘RAER Alliance’ för den franska marknaden, bland annat en ekfatslagrad gin och en blendwhisky som fått en finish i Chambord-fat.
Just nu håller man på att bygga stugor framför destilleriet, för uthyrning till de som vill besöka destilleriet, prova dess produkter och bo kvar, utan att behöva utse en bilförare som då inte får vara med och prova. O’Brien säger att: Familjen är mycket mån om lokalsamhället och vill uppmuntra folk att spendera pengar lokalt.
Ett öppet provningsrum och en butik byggs också och de stora uppschaktade jordmassorna i närheten skvallrar om något ännu större, men på Jackton avslöjar man ingenting.
När man är på Jackton kan man känna förväntningen som ligger i luften, en känsla av att något betydelsefullt är på väg att ske, och att det tätt sammanvävda teamet på Jackton ivrigt väntar på den stund då de kan avslöja allt.
Hitta dit!
Jackton Distillery
www.raer.co.uk
Hayhill Rd,
Jackton, Glasgow,
G74 5AN