Sommardrinkar med Tequila

Nu stundar semestern med mer tid, fler middagar och ljumma sommarkvällar i trädgården. Allt om Whisky och Emma har några trevliga tips för dig som vill bekanta dig med stiliga tequiladrinkar.

Foto: Proximo Spirits

Sommaren är tiden på året då man som »hemmabartender« får chansen att lägga lite energi på att putsa upp sin ibland bristfälliga kompetens på cocktailsidan. Tequila finns i mängder att välja bland men den här gången har vi tittat närmare på 1800. Är du som jag lite extra saltsugen på sommaren så kommer här några enkla men goda drinkrecept du kan testa att skapa hemma, i lugn och ro. Samtidigt får du av mig en påminnelse hur du lätt du kan göra egen sockerlag. Det är en väldigt bra drinkingrediens du borde ha i kylen så här års, för den kan du använda till många härliga sommardrinkar.

1800 Margarita

50 ml 1800 Silver
30 ml färskpressad limejuice
20 ml sockerlag*
Salt
Is

Garnering:
Lime

Förbered ditt glas genom att dra en limeklyfta runt kanten på glaset och sedan doppa det i salt.
• Häll alla ingredienser i en shaker med mycket is.
• Skaka kraftigt till dess att shakern är frostig på utsidan.
• Sila upp i ditt glas och garnera med ett limehjul.

1800 Paloma

50 ml 1800 Silver
10 ml färskpressad limejuice
Thomas Henry Pink Grapefruit Soda (eller annan rosa grapeläsk)
Salt
Is

Garnering:
Grapefrukt

Förbered ditt glas genom att dra en limeklyfta runt kanten på glaset och sedan doppa det i salt.
• Häll 1800 Silver och limejuice i ett glas fyllt med is.
• Toppa med Grapefruit Soda
• Garnera med en skiva rosa grapefrukt.

1800 Old Fashioned

50 ml 1800 Añejo
10 ml sockerlag
3 stänk Angostura bitters
1 nypa flingsalt
Is

Garnering:
Apelsin

• Häll 1800 Añejo, sockerlag, Angostura bitters och en liten nypa flingsalt i ett rörglas.
• Häll på mycket is och rör till dess att glaset känns kallt (ca 15-20 sekunder).
• Sila upp drinken i ett rocksglas med stor isbit i.
• Garnera med apelsinzest och lite flingsalt ovanpå.

*Sockerlag
Häll lika delar vitt strösocker och vatten i en kastrull.
Hetta upp under omrörning till dess att alla sockerkristaller löst upp sig.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Sockerlagen håller sig fräsch i ca två månader i kylskåpet

1800 Silver Tequila Reserva

Nr: 87448
Alkoholhalt: 38 %
Pris: 429 kr

1800 Añejo

Nr: 11525
Alkoholhalt: 38 %
Pris: 449 kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.