Recept: Sommarlätta rätter
Sommaren är här, och köket flyttar utomhus. Vi bjuder in gäster för att mötas, umgås och äta till långt in i den ljusa sommarnatten. Både mat och dryck ska vara lätt, somrigt och gärna sånt som man blir glatt överraskad av. Allt om Whiskys Anders Tegnér har tänkt ut recept som möter kraven. Nu är det bara att plocka fram grillen, bjuda in gästerna och sätta igång.
Allt om Whisky-burgaren!
4 personer
500g grovmalen nötfärs
1 msk dijonsenap
2 msk Whisky BBQ-sås
Till servering:
BBQ-sås
Guacamole
Hamburgerbröd
Sallad och rödlök
Blanda färsen med senap och Whisky BBQ-sås, smaksätt med salt och svartpeppar. Forma fyra fina burgare, grilla dem på medelvarm grill tills de är genomstekta och har fått fin färg. Rosta bröden, montera burgarna och servera direkt.
Whisky BBQ-sås
1 flaska
1 msk smör
1 dl finhackad lök
2 msk hackad vitlök
2 dl rökig whisky
4 dl chilisås typ Heinz
2 msk tomatpuré
0,75 dl äppelcidervinäger
3 msk Worcestershire sauce
1 dl farinsocker
svartpeppar och salt
Hetta upp en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök i smöret i några minuter. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt det sjuda i 20 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer whisky.
Vill du ha en rökigare BBQ-sås så smaka av med lite rökarom.
Vill du ha helt slät sås så passera den genom finmaskig sil.
Fiskspett
4 personer
600g torsk, skinn- och benfri
Aioli till servering
Marinad:
1 msk finhackad persilja
1 msk hackad vitlök
1 msk Cointreau eller annan citruslikör
1 tsk rivet citronskal
1 msk pressad citron
3 msk rapsolja
Sallad:
3 dl pärlcouscous
100 g bladpersilja, finhackad
1 st gul lök, finhackad
3 st tomater, urkärnade och hackade
0,5-1 dl färskpressad citronjuice
1 dl olivolja
Vispa samman marinaden och smaka av med salt och svartpeppar. Tärna fisken och lägg den i marinaden 1 timme i kylen. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen. Trä upp fisken på spett. Blanda alla ingredienserna till salladen och smaksätt med citron, salt och svartpeppar. Grilla spetten och servera dem tillsammans med sallad och aioli.
Asiatisk fläskkarré
4 personer
8 skivor fläskkarré, ca 600-800g
1 knippe färsk koriander
Sriracha-mayo och potatis till servering
Marinad:
1 msk fisksås
2 msk vit rom
1 msk pressad lime
2 msk olja
1 msk farinsocker
1 msk riven ingefära
1 msk finhackad vitlök
2 msk finhackad schalottenlök
Vispa samman marinaden och lägg den tillsammans med köttet i en påse. Låt det marinera under natten i kyl. Ta fram köttet en stund innan det skall grillas. Grilla köttet på medelvarm grill. Vänd med jämna mellanrum så att det inte bränns vid. Servera karrén överströdd med hackad koriander tillsammans med mayo, sallad och potatis.
Dryckestips
Till burgaren: The donkey’s neck
4 cl Bourbon
2 cl Cointreau
is
10 cl ginger ale
Citronskal
Lägg is i ett rocksglas. Slå i spriten, rör och toppa med ginger ale. Dekorera med citronskal.
Till karrén: Rom ”salad”
1 bit, ca 5 cm gurka
1 bit, ¼, färsk mogen ananas, skalad
6 cl vit rom
Is
Fruktsoda
Lägg gurka, ananas, några isbitar och rom i en blender. Mixa 30 sekunder. Fyll ett highballglas med is och sila i vätskan i mixern. Toppa upp med fruktsoda.
Till fisken: Fizzy passion
2 cl saft och kärnor från passionsfrukt
1 cl pressad citron
2 cl simple syrup
is
10 cl mousserande vin
Rör passionsfrukt, citron och syrup med is i rörglas. Häll över den kylda vätskan i ett champagneglas och toppa upp med mousserande vin.