Det våras för ölen!
Långsamt viker vintermörkret undan för vårljuset, livsandarna vaknar till och kisar yrvaket omkring sig. Vår betyder ljusa, fräscha smaker, gärna med örter, och drycker som passar till. Allt om Whiskys Christer Leivo har kisat närmare på några öl, och funderar på vad som passar bäst att äta till, från kycklingtacos till chokladpralin.
Text: Christer Leivo
Primátor Antonin Lager
Passar fint till: Sill- och äggtallrik
Förra sommaren lanserade anrika tjeckerna Primátor sin böhmiska pilsner Antonin Lager. I en hyllning till bryggeriets historia används gammaldags metoder för att få fram de typiskt örtiga, men även fylliga smakerna med inslag av honung, ljust bröd och karamell. De klassiska, gyllengula lagerölssmakerna matchar påskens olika sill- och äggkreationer extra fint, där sältan, sötman och kryddigheten möts upp perfekt av Antonin.
Nr 1524 • Flaska 500 ml • 4,2 % • 16:90 kr
Stone Buenaveza Salt & Lime Lager
Passar fint till: Kycklingtacos
Den här craft-lagern har sedan 2020 gått att hitta som beställnings- eller tillfällig vara och tar i vår plats i fasta sortimentet. Stone Brewings rötter i San Diego, några minuter från mexikanska gränsen, gör det naturligt för dem att brygga en sydkalifornisk och Baja-inspirerad Salt & Lime Lager.
Stone Buenaveza är en torr, smakrik och törstsläckande ljus lager som har smaksatts med pressad lime och en gnutta havssalt. Krispig och uppfriskande i munnen med en lätt beska från humlen Liberty. Här finns även fruktiga inslag, där limearomerna gör sig påminda tillsammans med en touch av salt hav. Vad passar väl bättre än att dricka Buenaveza Salt & Lime Lager till en kycklingtacos efter personlig smak? Den rätten uppfanns nämligen på Bajahalvön och går smakmässigt perfekt ihop.
Nr 1221 • Flaska 355 ml • 4,7 % • 14:90 kr
Nynäshamns Ångbryggeri Pumpviken Påsköl
Passar fint till: Kotlett med örter
Mästare på inte minst säsongsöl har Nynäshamns Ångbryggeri skapat en modern klassiker i Pumpviken Påsköl. Alltid högt upp i påskölsprovningarna fås här en strong mild ale av brittiskt recept. Mellanmörk och kryddig, bryggd med traditionell Maris Otter och tre karamellmaltsorter i blenden, har den en fyllig smak som bas till eleganta humlesorterna Northdown, Challenger och East Kent Golding. Där tävlar toner av örter, torkad frukt och farin om aromerna, avslutad med en elegant beska. Låt den ugnsstekta kotletten med örter höjas tillsammans med Pumpviken.
Nr 1341 • Flaska 500 ml • 5,8 % • 30,50 kr
Stigbergets West Coast India Pale Ale
Passar fint till: Örtmarinerade lammkotletter
Svenska craft beer-kometerna Stigbergets Bryggeri har gjort succé med West Coast India Pale Ale. Bryggd i New England IPA-stil leker de här med begreppen då West Coast-stil ju är kalifornisk. Göteborgshumor såklart. Men smaken är inte att leka med. En fulländad NEIPA med undertiteln ”Västkustsk humlejos” får sin yviga smak från en krämig, ofiltrerad maltkropp, fruktiga jästestrar och massor av tropiska fruktaromer balanserade av frisk citrus och tydlig humlebeska. Stigbergets West Coast gör sig mycket bra ihop med örtmarinerade lammkotletter, gärna i välkryddad provencal-stil.
Nr 1205 • Burk 330 ml • 6,5 % • 32:90 kr + pant
Ayinger Celebrator Dubbelbock
Passar fint till: Chokladpraliner
Världsklassölet Celebrator Doppelbock kommer från småskaliga Privatbrauerei Ayinger utanför München. Med närmare 150 års erfarenhet har de skapat ett bocköl som blivit ett riktmärke för stilen. Djupt mörk till färgen har den en både fyllig och len smak, som mognat fram under sex månaders lagring. Balansen mellan en mängd maltsorter, alkoholen och färska humlekottar är perfekt. Ayinger Celebrator går bra ihop med många kött- och korvbaserade bayerska rätter, men även med vårens första skörd av sparris, den vita. Dock, för den som inte upptäckt det: Ett bocköl av denna kaliber gifter sig fenomenalt fint tillsammans med chokladdesserten. Kanske än mer med lite finare praliner från konditoriet, gärna med spännande smaksättningar. Det är som trolleri, hur de djupa malt- och humletonerna kommer fram.
Nr 1589 • Flaska 330 ml • 6,7 % • 23:90 kr
3 Fonteinen Oude Geuze
Passar fint till: Räksmörgås med ägg
Till finölsgenren hör definitivt spontanjästa öl i äkta tradition från Belgien. 3 Fonteinen Oude Geuze är ett paradexempel. I en ljusorange, väl avvägd blend av vildjästa lambikbatcher lagrade på ekfat uppnås fruktig, torr, syrlig och kryddig smak, allt på en gång. Aromer av nyklippt gräs, örter, gröna äpplen och druvor träder fram, med spännande inslag av ekfat, jord och stall i bakgrunden.
3 Fonteinen Oude Geuze är optimal att kombinera med rätter på fisk och skaldjur. En rejäl räksmörgås på mörkt bröd och gärna med ägghalvor blir dubbelt så god tillsammans med detta öl.
Nr 1622 • Flaska 375 ml • 6 % • 69:90 kr
Brekeriet Tistron Wild Ale
Passar fint till: Bärpannacotta
Skånska Brekeriet Beer hör till en av de tidiga svenska fermenterarna och de är mycket skickliga på sin sak. I ekologiska Tistron Wild Ale visar de prov på det. Spontanjäst i öppna kar tillsammans med svarta vinbär fås här en torr, ändå lätt fyllig och en friskt syrlig upplevelse. Det som gör att Brekeriet ofta sticker ut är slutklämmen. Att bärens, fatens, maltens och humlens aromer är så fint i balans. Ingen overkill av något här, bara vackert komponerad och naturlig smak. Tistron Wild Ale är en höjdare till desserter och ostar. En pannacotta med syrliga bär är att rekommendera eller även sorbet med bär.
Nr 1024 • Burk 330 ml • 4,8 % • 29:90 kr + pant
Westmalle Trappist Dubbel
Passar fint till: Ost med selleri, stark senap och sellerisalt
Som fortsättning på det belgiska spåret är ju trappistklosterölen något av det märkvärdigaste i ölvärlden. Westmalle Dubbel är en lysande representant för hela traditionen, fångande så många av trappistölens speciella smakegenskaper i en flaska. Den rödbruna, komplexa maltblenden är överjäst och har med gott om kryddiga estrar. Karamell, mörkt bröd, torkad frukt och mogen banan märks i smak och arom, och därtill en torr, kryddig och perfekt balanserad avslutning. Westmalle Trappist Dubbel är för att vara ett så ädelt öl mycket allround för mat. Framför allt passar det ihop med mustiga och kryddiga kötträtter, men missa inte att prova den ihop med en ostbricka. Helst på det belgiska viset med trappistost och bladselleristänger som doppas i dijonsenap och sellerisalt. En upplevelse efter en god vårmiddag.
Nr 1239 • Flaska 330 ml 7 % • 27:90 kr