Test: Glen Moray – mångfacetterad med eget DNA
Glen Moray har gjort sig kända för att lyckas med slutlagringar på alltifrån Sauternes till Madeira, rökigt som orökigt. Utbudet är stort och bland alla spännande utgåvor kan man lätt gå vilse. Allt om Whisky lät därför en stabil jury på tre prova hela fjorton (!) stycken av destilleriets olika buteljeringar.
Elgin Classic – Peated Single Malt
Nr: 446, 40 %, 299 kr
Doften är ungdomlig och inte så balanserad med tydlig torv-rök. Det finns trevliga toner av päron, grapefrukt, vanilj och tropisk frukt i bakgrunden. Efter ett tag märks vanilj och
en brödig ton.
Smaken överraskar med ännu mer rök och lite pepprighet. Den är ganska söt med sirap, kakao och vanilj. Det bjuds på gula frukttoner och en i panelen hittar mycket päron och röda äpplen, medan en annan tycker att whiskyn har en skön honungskaraktär. Whiskyn överraskar i positiv bemärkelse och röken hänger kvar länge.
Ord som »något alkoholsvag« och »prisvärd vardagsrökare« nämns. »Man blir lätt chockad av att den är så tydligt rökig för prisklassen.«
Betyg: 7,3/10
Elgin Classic – Sherry Cask Finish
Nr: 82058, 40 %, 329 kr
Doften är söt med härliga tropiska toner av päron och torkad frukt, främst russin, men är samtidigt ungdomlig. En lite krämig doft, där mjuka kryddor som vanilj och kanel tar plats. »Man kände att man bytte fat och det är ju kul« menar en panelmedlem.
Smaken är lika krämig och välbalanserad som doften och domineras av mjölkchoklad, rostade hasselnötter och konserverad fruktcocktail med mycket vanilj och samma kryddor som i doften.
»Trevlig men lite blek« håller samtliga provningsdeltagare med om, då eftersmaken är något kort.
Betyg: 7/10
Elgin Classic – Chardonnay Cask Finish
Nr: 83106, 40 %, 329 kr
»Hmm, här är något ovanligt i doften« menar en i panelen, och diskussionen går sedan vidare till ek, sommarbär och sylt. »Kul pärondoft« tycker en panelmedlem och menar att whiskyns doft går mot piggelin-glass. Apelsin, kanel, röda frukter kommer man också överens om.
Smaken bjuder på wow-känsla och många intryck då den känns mogen, komplex och lite sträv med mycket torkad frukt och vanilj. Frida hittar nötkräm, ek och kryddor medan Tommy spinner vidare på frukten och limedessert med limeskal.
»Synnerligen trevlig« anser Håkan, och alla är överens om att detta är en riktigt trevlig och prisvärd whisky. »De har gjort det jävligt skickligt med små medel« menar Tommy medan Frida tycker att detta är »en whisky att sitta med länge.«
Betyg: 7,9/10
Elgin Heritage – American Cask 12 YO
Privatimport, 40 %, 449 kr
Doften inleds väldigt fruktigt med en känsla av blandade marknadskarameller och speyside-DNA så det sjunger om det. En härligt ekig doft med massor av vanilj, tycker Håkan, och visst finns samma känsla av päron som hos »syskonen«. Här är doften dock maltigare än hos de tidigare buteljeringarna.
Smaken är väldigt klassisk och Frida nämner syltad ingefära medan Tommy njuter av en »överkrämig toffee-vaniljsmak«, som bryts av med vitpeppar i slutet. I smaken finns mognad och tyngd som matchas med björnbär.
Intrycket är ett ganska snällt sådant men whiskyn har också en relativt lång eftersmak där peppar och vanilj sitter i länge och växer på slutet.
Betyg: 8,1/10
Fired Oak 10 YO
Privatimport, 40 % 349 kr
En känsla av hallonsorbet och carambole inleder doften, tycker Frida och får genast medhåll av Tommy: »Jag tänkte också direkt på hallon!« Doften är söt och full av citrus, vanilj och tropisk frukt. Håkan utvecklar resonemanget med ananas och päron.
Smaken är härligt fruktig och syltig med svarta vingummin, sedan maltig och söt som wienerbröd men med ett kort avslut som inte riktigt imponerar.
Uttryck som »klappdöd« och »alkoholsvag« används, då panelen tycker att smaken hade potential när den träffade tungan men sedan försvinner för fort.
Betyg: 7/10
Elgin Classic Speyside Single Malt Scotch Whisky
Nr: 84384, 40 %, 329 kr
Intrycket av doften är först mycket vanilj, sedan citrus och maltsötma, ungefär som citronsockerkaka. Doften blir sötare ju mer tid i glaset den får och toner av gröna äpplen, tropisk frukt, gräs och lite vass alkohol kommer fram. »Det påminner om en flygplats i Spanien!« reflekterar en person, och tänker på alkoholsticket. Sammantaget är doften rätt blek men ändå trevlig.
Smaken inleds med en slags grön sötma i form av sockerärtor, för att sedan bli mer bitter i avslutet. Upplevelsen är att whiskyn är klassisk och balanserad, samt ganska brödig med en skön citrussötma och äpplen.
»En skön huswhisky« anser en person och får medhåll av sällskapet.
Betyg: 7,2/10
Elgin Classic – Port Cask Finish
Nr: 81263, 40 %, 329 kr
Doften domineras av söta toner av olika slags frukter, där melon, hallon och russin sticker ut tillsammans med honung, men mint anas också. Panelen fastnar också för den ljuvliga färgen, som liknas vid ett rosévin av en panelmedlem.
I den inledningsvis rätt komplexa smaken märks tidigt kryddor som peppar, kryddnejlika, ingefära och lakrits, och får sedan sällskap av mycket frukt, främst körsbär, russin och citron. Kroppen håller inte riktigt ihop hela vägen in i mål, då den något sträva eftersmaken är relativt kort.
Tommy blev lite besviken då smaken inte levde upp till
whiskyns färg och doft, och Frida tyckte att det blev lite »platt fall« när smaken tidigt klingade bort.
Betyg: 7/10
Elgin Classic – Cabernet Cask Finish
Privatimport, 40 %, 329 kr
Till en början märks både syrén och smultron i den sötsyrliga doften. Sedan kommer frukter som aprikos fram och får sällskap av vanilj och kanel.
Smaken tar avstamp i naturella cashewnötter med en hint av choklad och vanilj från bourbonfaten. Aprikoserna från doftbilden går igenom i smaken, nu i sällskap av söta äpplen och russin.
Denna utgåva upplevs av panelen som lite fylligare än vissa av de andra buteljeringarna, och det något fadda avslutet går mot ek och peppar.
Betyg: 7/10
Elgin Heritage 15 YO American & Sherry Cask
Nr: 1043101, 40 %, 499 kr
Precis som föregående buteljering upplevs också denna som blommig i doften, men nu märks även färska plommon av. Tommy hittar en jättetrevlig toffee-touch i doften och Frida menar att den är välbalanserad och inte alls bråkig. Håkan hittar massor av torkad frukt, maltiga toner, vanilj, kanel och peppar.
Panelen hittar mycket att analysera i den fylliga smaken, som man tycker är riktigt god. Här finns både frukt och kryddor, men också mandel och samma plommon som i doften. Här blir smaken lite mer vinös med tydlig känsla av just sherryvin istället för sherryfat, och whiskyn upplevs som rund, balanserad och förvånansvärt fyllig för
40 %.
Avslutet är mjukt utan tanniner, med en härlig honungssötma som hänger kvar. »Välgjord, bra whisky« sammanfattar testpersonerna.
Betyg: 8,8/10
Elgin Heritage 18 YO First Fill American Cask
Privatimport, 47,2 %, 999 kr
Doftmässigt händer det mycket i glaset. Först möter man sötsyrlig äppelmust och Frida hittar godiset »sockerbitar«. Tommy instämmer och finner doftbilden sockersöt, nästan som sockerlag, för att sedan gå mot röda äpplen. Håkan tycker att bourbonfatet lyser igenom tydligt och hittar härliga vanilj-, päron- och ananastoner.
Smaken är nästan lite smörig, och det anas lite försiktiga kryddor (»kanske muskot eller ingefära«, funderar Frida). Tommy menar på att de extra procenten ger smaken och avslutet en extra skjuts. Paneldiskussionen går in på smaker som äppelpaj och varma äpplen, i eftersmaken är man överens om att ingefäran märks extra tydligt med både smak och den där lite kyliga känslan. Whiskyn har en säregen slags sötma, inte bara det vanliga »honungstjatet«. Håkan tycker att smaken är välbalanserad och en mycket härlig blandning av smörkola, päron, vanilj och citron.
Panelen enas om att whiskyn är prisvärd, trots att man nu gått upp några hundralappar i pris från de tidigare buteljeringarna i provningen.
Betyg: 9,2/10
Private Edition Master Distiller’s Selection – Peated Port Cask Finish 2011
Finns ej på Systembolaget
Doften inleds med en överraskande tydlig rökton men upplevs ändå som mjuk och rund utan någon skitighet. Rökigheten balanseras fint upp av lite jordgubbssylt, kokos, karamell och röda frukter. »Den upplevs ju nästan äldre än vad den är på doften!« utbrister en av deltagarna, och en annan säger spontant »Wow, denna gillade jag direkt!«
När det gäller smaken är det en balanserad upplevelse som känns något yngre än doften.
Här finns en mycket trevlig sötma med torkad frukt och en förvånansvärt bra fatkaraktär för att bara vara sju år gammal. Torvtonen från röken känns inte som den typiska för Speyside, utan är mer kusttorvig med aningens tång, och man märker av en lätt sälta. Smaken är rökig och syltig på samma gång med rökt kött i eftersmaken, och just röksmaken får stor tumme upp av panelen. Här finns inslag av russin, torkad frukt, maltighet och lite sträv munkänsla som övergår i pepprighet mot slutet.
»En ‘deserving whisky’, en whisky man vill njuta av när man känner att man har gjort något bra« deklarerar en provningsmedlem.
Betyg: 9,3/10
Private Edition Master Distiller’s Selection First Fill American Oak 2003, Cask No 5071
Nr: 40886, 52,8 %, 1349 kr
Det första man möts av i doften är chokladöverdragna romrussin, och en i sällskapet menar på att detta är »en doft jag vill sitta med länge«. Sedan kommer en tydlig apelsinton, nästan som apelsinjuice, ännu mer choklad och vanilj. En härlig ekkänsla finns i doften med massor av päron.
I smaken kommer inledningsvis apelsinchoklad och en provningsdeltagare tycker att det sedan övergår i nötighet då smaken går mer mot Nutella än choklad. Sedan framträder toner av karamelliserad citrus, och med några droppar vatten i blir whiskyns textur mer oljig och ännu härligare med en söt och lite pepprig munkänsla.
Kommentarer som »värsta tropiska fatet«, »det är mycket som händer i denna« och »fy fan vad bra det där var, bäst hittills« summerar diskussionen på ett talande sätt.
Betyg: 9,2/10
Private Edition Master Distiller’s Selection Madeira Cask 2006, Cask No 3024
(dolt nr 5046401, 46 %) 1249 kr
Doften är både örtig och sötsyrlig med toner av salvia och Trocadero, men det finns också en blommighet likt liljekonvalj. Med tid i glaset försvinner örtigheten och banar väg för vanilj, färska fikon, päron och blandade torkade frukter. Här finns också samma slags bärighet som tidigare buteljeringar visat spår på – nu med röda vinbär. Doftintrycket är överlag fruktigt, runt och fylligt.
Den välbalanserade smaken är mycket söt med Glen Morays markanta fruktighet och tydliga toner av torkad frukt, kaffe och valnötter. Bärigheten dyker upp som ett brev på posten, och nu handlar det om svarta vinbär. En fin vaniljsötma hänger kvar länge och avslutet är pepprigt och långt med ännu mer torkad frukt och mörk choklad.
Betyg: 8,6/10
Private Edition Master Distiller’s Selection Sauternes Cask 2006, Cask No 5348
(dolt nr 5046501, 46 %, 1269 kr
Den söta, vaniljtunga doften möter toner av banankaka, honung och kola, vilket gör första intrycket nästan dessertliknande. Här finns också andra, syrligare toner som efter ett tag balanserar upp det söta, som exempelvis rödvin, citron och apelsin.
Smaken är välbalanserad och väl sammansatt och här märks samma känsla av apelsin och honung som i doften. Torkad frukt möter både maltiga och vinösa toner samt vit choklad, créme brulée och toffee. Whiskyn känns torr men också söt och fyllig, och destilleriets signum fruktigheten märks på grund av toner av druvor. »Mycket, mycket god« tycker en i panelen och får medhåll med »Kul också att det kommer mörka bär i olika former i olika buteljeringar som ett GM-DNA!«, och det uppskattas att Glen Moray verkar ha hittat ‘treacle-sötma’ istället för bara den vanliga honungssötman som ofta finns i whisky.
»Det visar ju på att de verkligen kan blanda« menar en panelmedlem.
Betyg: 8,7/10
Panelen
Frida Birkehede är läraren som är och alltid har varit en sann whiskyfantast. 2015 fick hon Allt om Whiskys resestipendium och sedan dess har hon bloggat på anglarnasandel.se, jobbat på otaliga whisky- och dryckesmässor, hållit provningar och figurerat som skribent här i tidningen många gånger.
Håkan Dahlberg är IT-specialist på vardagarna men resten av tiden ligger han bakom Facebookgruppen Vi som älskar Whisky. 2011 fick han Allt om Whiskys resestipendium och efter det har vi sett honom på mässor och provningar men framför allt på nätet. Allt om Whisky har länge haft nöjet att samarbeta med honom.
Tommy Isaksson har rest land och rike runt för att leda provningar och har jobbat i många år hos olika importörer. Han har också tillsammans med Allt om Whisky både skapat stipendier och skrivit för tidningen.