Stockholms Aperitif Svart med gin och kaffe
Inspirerad av den djupt rotade svenska kaffekulturen och den fantastiska kombinationen kaffe och gin har Stockholms Bränneri lanserat Stockholms Aperitif Svart.
Kaffe och gin? Är det verkligen gott, undrar ni nu. Jajamen, så här berättar Anna på Stockholms Bränneri:
– Gin och kaffe är fantastiskt ihop och vi har länge tillsammans med Aadel Kersh, god vän och kaffeguru, diskuterat en produkt där de två smakerna möts. Resultatet är Svart, vår nya kaffeaperitif, säger Anna Wikner, grundare av Stockholms Bränneri.
Så här säger Stockholms Bränneri om produktionen av Svart:
”En bas av svensk cider spritas upp med Stockholms Bränneri Dry Gin och infuseras med mängder av mellanrostat kaffe noga utvalt ihop med Kersh kafferosteri, samt bland annat citron, svartkummin, kakao, cederträ och gentianarot. En intensiv och djup kaffeton balanseras med en komplex örtighet, en rund sötma samt en lätt bitterhet.”
Enligt Bränneriet själva är Svart god som en aperitif, tillsammans med tonic men ger även en ny dimension till klassiska kaffedrinkar.
Stockholms Aperitif – Svart är ekologisk och hantverksmässigt producerad i destilleriet på Södermalm i Stockholm.
Stockholms Aperitif – Svart
Nr: 51659
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 22%
Pris: 192 kr
Drinktips Stockholm Aperitif – Svart
Då Svart är ett nytt inslag i dryckesfloran kan man fråga sig – hur ska man dricka den? Här kommer några läckra tips!
SVART & TONIC
50 ml Stockholms Aperitif – Svart
150 ml Tonicvatten
Massa is
Häll Svart och tonic på is och njut!
(Om du vill, garnera med en skiva apelsin eller
citron)
PUFFRAN
15 ml Stockholms Aperitif – Svart
40 ml Stockholms Bränneri Oak Gin
5 ml 1:1 sockerlag
En stänk apelsinbitters
Apelsinzest för servering
Rör allt i ett rörglas fyllt med is. Sila upp i
ett coupeglas och pressa en bit apelsinzest över
glaset innan servering.
LILLA BLECKAN
För fyra serveringar:
120 ml Stockholms Aperitif – Svart
120 ml vaniljinfuserad gul Chartreuse*
20 ml 1:1 sockerlag
Svartkummin till garnering
Grädde
Blanda allt utom grädde. Servera i fyra mindre
glas och toppa med grädde. Om du vill, strö några
svartkumminfrön på grädden.
*Vaniljinfuserad gul Chartreuse: Räkna en halv
vaniljstång per 120 ml gul chartreuse. Dela
vaniljstången, skrapa ur kärnorna och grovhacka
sedan stången. Blanda allt från vaniljstången med
gul chartreuse, skaka om och låt stå över natten.
Sila av.
STOCKHOLMS SVART ON THE ROCKS
50 ml Stockholms Aperitif – Svart
Klar is
Njut av din Svart på en isbit i ett fint glas
—
Foto: Petter Bäcklund och Danger Österlin