Macallan & Lalique: Glas möter whiskykonst

Macallan är ett märkligt destilleri. Egentligen utan egen marknadsföring blev Macallan i slutet av förra århundradet synonymt med kvalitet och en lyxig livsstil.

Den som hade en flaska Macallan hemma i hyllan hade anspråk på tillvaron. Det tog tid innan destilleriet själva förstod vad som hänt med varumärket, men i dag gör man det desto mer. Äldre Macallan är luxuösa dyrgripar som ständigt toppar auktionshusens prislistor. Lalique-serien är ett sådant exempel.

Det råder ingen tvekan om att Macallan har förändrat sin image från att ha varit ett lite råbarkat mustigt destilleri med fötterna i Speysides mylla till att bli ett varumärkesdrivet premiumdestilleri i smoking och kristall. I Bondfilmen Skyfall delar Bond ett glas Macallan Fine & Rare 1962 med M och Silva. Det är ett val värdigt en gentleman på dödligt uppdrag, auktionspriserna ligger på omkring 200 000 kr för denna 15-åring.

»I designvärlden är Lalique en av de största ikonerna, lika ryktbar som Rolls Royce.«

Runt 2005 inledde Macallan ett samarbete med den franska glas- och designfirman Lalique. Samarbetet har resulterat i en serie ytterst påkostade utgåvor där enbart glasflaskan betingar höga priser.

Whiskyn väljs ut bland Macallans mest exklusiva fat och har haft åldrar från 50 år och uppåt. Den senaste utgåvan, kallad Genesis, kom 2018 och var en 72-årig whisky som buteljerades i 600 exemplar.

Den gavs ut i samband med invigningen av Macallans nya storslagna destilleri. Prislappen sattes till en halv miljon kronor. I november förra året noterade Genesis-buteljeringen nytt svenskt rekord då den klubbades på Bukowskis för 626 400 kr. Det gamla Sverigerekordet på 332 000 kr hade en 55-årig Macallan Lalique.

René Lalique är det exklusivaste som finns i den fina designvärlden. René Lalique var juvelerare som 1885 startade en butik i Paris. Han började tidigt experimentera med att gjuta glas. Sitt stora genombrott fick han 1906 då han började designa parfymflaskor. Flaskorna blev en så stor framgång att han gav upp smyckesdesignen och startade ett glasbruk i Alsace.
I designvärlden är Lalique en av de största ikonerna, lika ryktbar som Rolls Royce. Enbart tomflaskorna, om man inte vill lämna dem på återvinningen, är värda tusentals kronor. Kan ju vara bra att ha i åtanke när man plockar undan dagen efter någon liten provning därhemma.

Etiketter

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.