Gut Besser Gösser

Gösser bryggeri

Under medeltiden var ölbryggning vanligt vid Göss Abbey i Steiermark i Österrike, där en första bryggmästare dokumenterades i en handling från 1459. Efter klostrets upplösning under de Josephinistiska reformerna återupptogs traditionen 1860, då den 28-årige Max Kober köpte lokalerna och återupprättade bryggeriet.

Göss blev snabbt det största bryggeriet i Övre Steiermark och producerade 1892 omkring 60000 fat per år. På 1920-talet började bryggeriet sälja pastöriserad öl i korkade glasflaskor som tillät Gösser att marknadsföra sin öl utanför Österrike. 1930 producerade företaget ca 340 000 fat per år och hade översteg 850 000 fat per år 1973. 1977 gick Gösser med i Steierbrau-gruppen, som slogs samman till konkurrerande Brau-Beteiligungs-AG (BBAG) 1991. Från 1993 verkade båda företagen under Brau Union Österrike. 2003 övertogs Gösser med Brau Union av Heineken International.

Gösser är idag det bästsäljande ölet i Österrike
Senast Gösser fanns här hemma var 2013, men nu finns Gösser Bier här igen, och den här gången på burk och sådana finns nu på hyllorna i Systembolagets samtliga butiker (448 stycken).

Smaken beskrivs som maltig med toner av knäckebröd, apelsin och honung.

Gösser burk

Gösser

Nr: 1320
Pris: 12,90 kr exkl. pant (burk 33 cl)

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!