Grönstedts jul igen – med kolarecept
1846 blandade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac. Sedan 2004 är numera är den återkommande lanseringen av Grönstedts XO Noël ett stående inslag i juletider.
Så här berättar Grönstedts Master Blender David Croizet om årets upplaga:
– Jag ville skapa en elegant och fyllig julcognac som med fördel kan avnjutas som den är, men även som tillbehör till julens godsaker och för att kunna användas i recept som hör den svenska julen till.
Kocken och fotografen Erik Danger Österlin har tagit fram ett recept på en ”vuxenkola” till årets julhelg.
– Just fudgetonerna i årets Grönstedts XO Noël gjorde det självklart för mig i valet av att göra julkola. Jag tycker normalt sett att just kola kan behöva en liten “knapp” på sidan för att bita emot sötman. Fatkaraktären ökar samtidigt djupet i smakerna.
Grönstedts Julkola
- 2 dl Strösocker
- 1 1/2 dl Muscovadosocker
- 1 dl Mörk sirap
- 6 cl Grönstedts Julcognac
- 1 nypa salt
- 2 dl Grädde
- 120g smör
Gör så här
Smält smör i en kastrull. Häll i strösocker, muscovadosocker, cognac, salt och grädde.
Rör om under uppvärmning tills sockret lösts upp.
Koka tills den når 122° C, ta av från plattan direkt när du nått 122° C.
Häll i valfri form klädd med bakplåtspapper och låt svalna.
Skär i bitar och klä in i smörpapper.
Grönstedts XO Noël 2020
Nr: 40358
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 399 kr (50 cl)