Recept: Salt karamelltårta med Baileys till jul
Baileys Salted Caramel lanserades under hösten på Systembolaget och är det senaste tillskottet i Baileyfamiljen.
I samarbete med kocken och konditorn Dorotea Malmegård har de tagit fram två efterrätter för jul- och nyårsfirandet. De kommer att serveras på helgbrunchen på Tea och maken Viktor Lejons restaurang DoMa den 28 november och 5 december. Sedan i februari ligger den på Nybrogatan 48 på Östermalm i Stockholm.
För alla oss som inte befinner oss i Stockholm nämnda datum bjuder Tea här på ett av sina recept:
Baileys Salted Caramel Cake
Karamelliserade popcorn
10 g (ca 2 dl) poppade popcorn
60 g (4 msk) strösocker
30 g smör
10 g smör
1 nypa flingsalt
- Värm en tom panna på medelhög värme och häll sedan i sockret i omgångar.
- När sockret helt smält tillsätt den större mängden smör och rör om.
- Tillsätt popcornen och blanda runt ordentligt. Lägg i det sista smöret och rör om.
- Häll ut popcornen över ett bakplåtspapper och separera med en sked om de sitter ihop. För att få dem kulformade rulla försiktigt i rena händer.
- Avsluta med flingsalt, låt svalna något.
Chokladbottnar, 4 st till 1 amerikansk chokladtårta
330 g (5 ½ dl) vetemjöl
450 g (5 dl) strösocker
120 g (3 dl) kakao
10 g (2 tsk) bikarbonat
10 g (2 tsk) bakpulver
15 g (3 tsk) vaniljsocker
10 g (1 ½ tsk) salt
165 g (3st) ägg, rumstempererade
300 g (3 dl) rumstempererad mjölk
180 g (2 dl) vegetabilisk olja
350 g (3 ½ dl) varmt kaffe
- Förbered 4 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
- Sätt ugnen på 155 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Blanda samman mjölk, ägg, olja.
- Rör ihop de båda.
- Avsluta med att hälla i varmt kaffe.
- Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Om det behövs, jämna till dem något genom att ta ur dem ut formen och skära av de högsta punkterna med en brödkniv.
Baileys salted caramel buttercream
125 g (3-4 st) äggvita
235 g (2 ½ dl) strösocker
100 g (1 dl) vatten
400 g rumstempererat saltat smör
100 g (1 dl) rumstempererad Baileys Salted Caramel
150 g vit choklad
- Koka socker och vatten till 121 grader.
- När sockerlagen når 110 grader börja vispa äggvitorna på medelhög hastighet i en hushållsassistent eller med en elvisp.
- När sockerlagen är klar slå den med tunn stråle över de lättvispade äggvitorna och vispa till den svalnar.
- Tillsätt smöret genom att klicka i det i marängen i omgångar.
- Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Tillsätt till smörkrämen med en jämn stråle.
- Tillsätt Baileys i omgångar.
- Låt krämen vispa tills alla ingredienser är helt iblandade.
Kolasås till spegel och drips
210 g (2 dl + 2 msk) socker
200 g (2dl) grädde
165 g (1 dl + 1msk) ljus sirap
60 g (4 msk) ljust muscovadosocker
1 tsk salt
- Väg upp alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
- Låt svalna något.
MONTERING - Lägg en botten centrerat på det fat du ska servera tårtan på eller på en tårtbricka, ställ en ställbar tårtring runt botten.
- Spritsa en ram kräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med kräm.
- Lägg på nästa botten och repetera det du precis gjort.
- Lägg på nästa botten och repetera ytterligare en gång. Ställ tårtan i kylen i ca 1h.
- Skär runt tårtringen för att lossa tårtan.
- Stryk sedan ett supertunt lager med smörkräm över hela för att kapsla in alla smulor, detta lager kallas crumbcoating och man ska se bottnarna där smörkrämen är som allra tunnast struken. Detta rustika utseende på tårta kallas för ”naked cake.” Avsluta med att dekorera med några spritsade toppar längs med kanten. Ställ i kyl i cirka 20 minuter.
- Fyll ramen med avsvalnad kolasås.
- Toppa med karamelliserade popcorn.
Baileys Salted Caramel Flavour
Nr: 623
Alkoholhalt: 17 %
Pris: 205 kr (70 cl)