Recept: Barceló-inkokta päron i smördeg.
I nummer 6 av Allt om Whisky kan du bland annat läsa om Rommärket Barceló och deras satsningar för miljön. Inspirationen är fulländad endast när man får smaka, eller? Här kommer ett härligt recept på smördegsklädda (Barceló) rominkokta päron till när ni ska servera något lite extra till jul och nyår.
Smördegsklädda rominkokta päron
En underbar dessert där de romdoftande och saftiga päronen har gräddats i ett sprött smördegsskal. Efterrätten kan även göras med äpplen.
Ingredienser:
3,5 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl Barceló Imperial Onyx (Nr 82268)
1 kilo päron, fasta och skalade
1/2 vaniljstång
1 paket smördeg
1 uppvispat ägg
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1 dl strösocker
4 äggulor
2 msk maizena
1,5 dl vispad grädde
1 msk Barceló Imperial Onyx
Gör så här:
Koka en lag på socker, vaniljstång och vatten. Låt päronen puttra i lagen i ca 30 min tills de är halvmjuka.
Lyft över päronen i en burk tills det är dags för servering.
Koka ihop lagen i ca 5 min. Skumma ytan. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt rommen. Slå lagen över frukten och förslut genast. Låt svalna och förvara kallt.
Tag upp päronen och låt dem torka på en kökshandduk.
Skär smördegen i 1,5 cm långa strimlor. Vira strimlorna runt päronen tills hela är inklädda.
Pensla med ägg och baka i ugnen på 200° i ca 12–15 min eller tills smördegen är gyllenbrun.
Servera päronen ljumma med vaniljkräm.
Vaniljkräm
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg skal och frön i en kastrull. Häll i mjölken och koka upp.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken. Först en liten skvätt, sedan i omgångar under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna häller du över den i en kall skål.
Vänd ner den vispade grädden, blanda väl och servera sedan till päronen.
Sedan är det bara att njuta!