Allt om whisky testar Bunnahabhain


Bunnahabhain är ett av de klassiska destillerierna, på många sätt omöjligt att vara utan i en whiskyhylla. Allt om Whisky bad vår mångårige
skribent Hasse Nilsson att nosa sig igenom 10 aktuella utgåvor.

Jag har alltid varit fascinerad av Bunnahabhain. Dels för att det är ett destilleri som har en spännande historia och som i sina bästa stunder gör en storslagen whisky som skiljer sig från andra Islaydestillerier, ja från alla ö-destillerier överhuvudtaget.

Hatten av för att man numera allt oftare buteljerar på högre styrka, 46,3 % och att man lagt av med kylfiltrering och färgning. Det borde fler göra. Här kommer en ståtlig uppställning av Bunnhabhains både klassiska buteljeringar och nykomlingar.

Bunnahabhain 12 Years Old

(10059) 46,3% 499 kr

Doft: Betydande sherry i näsan, russin, dadlar fikon, torrt vin, söta toner, kola, grädde, engelsk marmelad.
Smak: Trots den nya lite högre alkoholstyrkan så hade denna mått väl av några procent till. Välbalanserad, sherrysmekning, en hel fruktskål med äppelgodis, päron, örter, kryddor och en lite spretig rökslinga som inte riktigt vet vad den vill.
Eftersmak: Nu öppnar sig hela fruktaffären, blommig, mogna päron, gammaldags marknadskarameller och en cigarrökpuff som lyfter till härliga höjder.
Sammanfattning: Det här är en riktig klassiker på standardhyllorna runt om i världen. En naken 12-årig whisky som visar upp Bunnahabhain i all sin prakt och med sina kantiga små defekter. Det här är en äkta och ärlig whisky. Rent av omistlig i alla välsorterade whiskysamlingar. Här lägger Bunnahabhain sin husstil på bordet och man faller som en sked genom en haggis för detta snygga fatarbete. Numera har ägarbolaget slutat upp med dumheterna att färga och kylfiltrera så här möter vi äkta vara, sherryfat och bourbonbaljor i ett perfekt samspel. En whisky under 500 kr i den här klassen är svår att hitta. Hatten av och fullt blås i säckpipan.

Bunnahabhain 18 Years

46,3% 1 449 kr

Doft: Inslaget av sherryfat klipper till med mentol, russin och en frisk ton av vin.
Smak: Charmerande whisky, kanske med någon obalanserad övervikt åt örter och sherrysötma. Även 18-åringen har en alkoholhalt som är i lägsta laget, trots 46,3%, men underbar fruktighet, sötma, honung och karamell.
Eftersmak: Mynta, malt, mörka bär och en liten knappt skönjbar snygg rökighet.
18-årig Bunnahabhain är en skönhet som charmerat whiskyvärlden i många år. Glädjande nog tycks den alltjämt dyka upp då och då, även om bristen på äldre whisky gör att också denna måste allokeras hårt. På senare år har priset skruvats upp och kvaliteten har haft svårt att hänga med.

Bunnahabhain 25 Years

(85418) 46,3 % 3 293kr

Doft: En rund och behaglig doft som berättar om ålder, muskler och en söt och maltig stund för den lycklige.
Smak: Insmickrande och elegant. Här finns ek, kola och en timotej-ton som leder tankarna till en soltorr sommargräsmatta. Vanilj i mängder, men också bär, honung och lite pomerans.
Eftersmak: Bittersöt, lång och nötaktig, här finns allt från rostade hasselnötter till kanderad mandel.
Sammanfattning: Bunnas 25-åring var länge en aktad och prismässigt överkomlig äldre whisky. Dessvärre har även de en gång till synes outtömliga lagren hos Bunnahabhain inte mäktat med att upprätthålla samma tunga klass på sina äldre buteljeringar och upplagorna minskar. Numera är produktionen av 25-åringen liten och allokeras hårt. Priset är högt, men whiskyn är trots det värd sin vikt i malt.

Bunnahabhain Mòine

(10106) 46,3 % 389 kr

Doft: En ganska slät och endimensionell rök som har svårt att släppa fram så mycket annat än just rök, möjligen lite sockersöt honung.
Smak: Söt och torr sotrök, bitter munkänsla, spritigt spretig, nästan bara malt, en konstgjord sötma, socker och rök. En rejäl rökfylld uppercut.
Eftersmak: Torr och askgrå maltsmak som gömmer sig bakom en rök som drar åt flera håll.
Sammanfattning: Skomakare bliv vid din läst, tänkte man när Bunnahabhain släppte sina första rökiga experiment i modern tid. Året var 2004 och skälet var att det inte längre gick att köpa in den rökiga singelmalt som bolaget behövde till sin storsäljare Black Bottle, istället fick man göra det själv. Sedan dess har Bunnahabhain ökat produktionen av rökmalt och släpper nu kontinuerligt rökig whisky, men den har haft svårt att övertyga.

Bunnahabhain Stiùireadair

(85009) 46,3 % 449kr

Doft: Ganska kantiga sherrytoner där vinet kämpar mot den unga spriten, lite fadd och med inslag av fuktig källare. Doften skvallrar om att det kommit med något trött sherryfat i batchen.
Smak: Smaken är avgjort intressantare, mer balanserad. 46,3 % är en bra styrka men det hade inte skadat med några snäpp till. Russin, körsbär, fikon, lakrits, tobak.
Eftersmak: Lätt örtig med toner av bittermandel, vin och malt.
Sammanfattning: Stiùireadair är en yngre NAS som blandas av både förstagångs- och exsherryfat. Det egendomliga namnet Stiùireadair betyder rorsman på gaeliska och är en del av den sjömansromantik som Bunnahabhain gjort till sin. Det är en sherrylagring som delvis är tänkt att klä skott för bristen på tolvårig whisky. Den här är ganska bra och står sig väl i konkurrens med annan modern ung sherrywhisky.

Bunnahabhain Mòine Red Wine Cask

899 kr

Doft: Röken lägger sig omedelbart ovanpå rödvinet och talar om vem som är herre på täppan, med tid och vatten kommer mer balanserade aromer fram, örter, sötma och vinösa toner.
Smak: Här kommer vinet mer till sin rätt, örter, kryddor, söt lakrits och en spännande hint av vått murbruk.
Eftersmak: Lite metallisk, mineraler, rödvin som dröjer sig kvar i en försvinnande och ganska snygg rök.
Sammanfattning: Denna rökare destillerades 2008 och har lagrats på rödvinsfat från prestigeområdet Bordeaux. Att förena vin och rök är en svår konst. Det är två storheter som ofta krockar och exemplen är numera talrika på när detta kolliderar snarare än kollaborerar. Mòine Red Wine Cask klarar sig imponerande bra.

Bunnahabhain Moine Brandy Finish

899 kr

Doft: Betydande rökighet. Bunnas rök är inte särskilt förlåtande och bufflar in över andra dofter som om de inte fanns. Efter en stund kämpar sig citrustonerna genom och det kommer vanilj och blommig torv.
Smak: Förvånande stillsam trots den bullriga röken i doften. Istället mer citrus, grapefrukt, honung och en elegant sötma buren av den kaxiga alkoholstyrkan, 55,7 %. Tropiska frukter, Ahlgrens bilar och blodgrape.
Eftersmak: Torvig pyrande rökig, apelsinchoklad, vanilj och torv.
Sammanfattning: 12-årig rökig Bunna på cask strength som sedan dragits om för att gifta sig under tre månader på ett fat som tidigare innehållet Brandy. Det låter onekligen som effektsökeri och mer som en önskan om att få ännu en hyllmeter i whiskybutikerna. Men det här är definitivt snyggt och det bästa i finishväg på länge.

Bunnahabhain, Toitech A Dha

479 kr

Doft: Här kommer mer rök än i Bunnas övriga rökbomber, dessutom lakrits, gräs och mörka bär. En ganska behaglig torv som pekar mot en trevlig upplevelse.
Smak: Här hänger doften inte riktigt med, whiskyn är obalanserad, den unga spriten tar överhanden och sherryn trycker gasen i botten på fel ställen. Det blir rundgång. Lite för mycket rök, sherry som drar åt sitt håll och en förtryckt vanilj som ropar på uppmärksamhet.
Eftersmak: Mest rök och torv som lägger en dov matta över den unga spriten.
Sammanfattning: Det är inte några helt lättbegripliga namn som Bunna ger sin whisky. Försöker man närma sig nån slags svenska blir betydelsen »den andra rökiga«. Namnet till trots är detta den första rökiga whiskyn i Bunnahabhains core range. Här hade behövts mer år, på bourbon- och sherryfaten. Man kan inte trolla med tiden genom att gömma sig bakom rök och sherry.

Bunnahabhain 1980 Canasta Cask finish

(81270) 49,5 % 18 995 kr

Doft: Det första som möter är en mäktig
sherrysmäll, fruktig, intensiv. Det här är en whisky som inte tar några fångar. Torkad frukt, mörk choklad, russin och söt lakrits.
Smak: Torr tung sherry, kraftfull ek, söt karamell, kaffe och nästan cognac. En mycket vinös och storslagen whisky med kanderad mandel och honung som exploderar över smaklökarna.
Eftersmak: Den här blir man inte kvitt ifrån. Grapefrukt, ålder, ek och vin i en evighetslång sherrykyss.
Sammanfattning: En exklusiv och starkt limiterad 36-årig whisky som fått nästan hela sitt liv på olorosofat och sedan avslutats några månader på fat som tidigare innehållit Canastasherry, det vill säga sherry från Williams & Humbert. Canasta är ett kvalitetsvarumärke som har mycket god ställning i Storbritannien. Klasswhisky som knappast motiverar sitt höga pris, men som ändå är en ljuvlig upplevelse i närheten av 9/10-poängsvallen.

Bunnahabhain Palo Cortado 20 years old

54,9 % 2 999 kr

Gammal Bunna rostar aldrig. En mycket imponerande 20-åring i en begränsad upplaga och prissatt därefter. Palo Cortado är en exklusiv sherry som mognat under flor men som naturen ändå valt att oxidera. Whiskyn destillerades 1997 och fick sina sista två år på Palo Cortado-fat, buteljerad som Cask Strength vid 54,9 %, i blott 1 600 flaskor.
Doft: Oerhört elegant karamelldoft, en hel godisbutik vägg i vägg med en blomsterhandel. Så här doftar sherrywhisky när den är som allra bäst. Mogna äpplen, päron, honung, karamell med lager på lager av vinösa klassiska whiskytoner.
Smak: Välbalanserad som fjärilsvingar, ljunghonung, smörbakade äpplen, vaniljsås, vin, citrus, choklad. Här finns inte ett fel. En mästerlig whisky i sin absoluta blomning.
Eftersmak: Balanserad, lång, smeksamt fruktig, apelsinmarmelad, smörkola och krusbär. En sherrykyss som aldrig får ta slut.

Etiketter

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.