Kyrkebys rönnbärssnaps
Den 2 december var det premiär för årets unika Kyrkebysnaps – och i år är det rönnbär som står på tur som nyhet.
Att det blev rönnbär föll sig egentligen ganska naturligt, menar Jens Johannisson som är kryddmästare på Kyrkeby Bränneri.
– Den här hösten går till historien som det bästa rönnbärsåret i mannaminne, säger han. Vi ville passa på att utnyttja detta och göra en lokal snaps på rönnbär. Rönnbären är plockade i trakterna kring Kyrkeby, Vissefjärda och Emmaboda.
Receptet är inspirerat av ett recept som Cajsa Warg skrev ner i en kokbok år 1755. Förutom rönnbär består snapsen av äpplen från Kyrkeby, kanel, anis, fänkål, lokal honung och ekologiskt socker samt ekfatslagrat potatisbrännvin.
– Sammantaget blir det en mycket mungod snaps som passar både som aperitif och till julbordets köttbullar och ostkaka, säger Jens Johannisson.
Kyrkeby har för tillfället fyra olika smaker på Systembolaget förutom rönnbär: citron, enbär, kummin och slutligen Kyrkeby Ettan, som är okryddad.
Kyrkeby Rönnbär är destillerad, kryddad och buteljerad i Kyrkeby och produceras i endast 1771 numrerade flaskor. Dessa kommer att släppas i omgångar till Systembolaget i Emmaboda, Nybro, Lessebo samt Torsås. Den går även att beställa till valfri butik via Systembolagetshemsida.
Kyrkeby Rönnbär
Nr: 34215
Pris: 288 (35 cl)
Se också:
• Snaps som förr tillbaka igen med Kyrkeby
• Årets guldnubbe till Kyrkeby Bränneri
Foto: Sara Magnusson