Tre gånger Tullamore D.E.W.
Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som är enkel att göra hemma. För den som vill bjuda på någonting mer än en vanlig GT eller en öl en har William Grant & Sons tillsammans med Nabo, en nyöppnad kvarterskrog och cocktailbar intill Tegnérlunden i Stockholm, tagit fram D.E.W. Drinks – tre enkla och goda drinkar på Tullamore D.E.W.
XO Old Fashioned, baserad på Tullamore D.E.W. XO Caribbean Cask, Bayleaf Sour, med peppar – och lagerbladssocker, och Irish Mule, med Ginger Beer och lime, är alla framtagna av Nabos barchef Måns Borg och bartendern Paul Ericson. Alla tre innehåller endast tre ingredienser vardera.
– På Nabo serverar vi riktigt bra cocktails till förmånliga priser. Därför passar D.E.W. Drinks perfekt in på vår meny. Tanken med drinkarna är att visa gästerna att goda drinkar inte behöver ta lång tid eller vara svåra att göra själva, säger barchef Måns Borg.
Den nyöppnade kvarterskrogen Nabo ligger precis intill Tegnérlunden i Stockholm och har fokus på nordisk matlagning med internationell tvist. Menyerna är säsongsbetonade med täta byten. I den stora baren kan man alltid slå sig ner för att avnjuta cocktails samtidigt som DJ:s spelar skivor flera kvällar i veckan. För bordsbokning och mer info: www.restaurangnabo.se
Bayleaf Sour
4 cl Tullamore D.E.W.
2 cl peppar – och lagerbladssocker (se nedan för recept)
2 cl citronjuice
Skaka och häll upp i coupette-glas (gammalt champagne-glas)
XO Old Fashioned
4 cl Tullamore D.E.W. XO Caribbean Cask
0,5 cl honungsvatten (se nedan för recept)
1–2 stänk Angostura bitter
Rör drinken i cirka 10 sekunder över is, servera i lowball-glas med apelsinzest
Irish Mule
4 cl Tullamore D.E.W.
10 cl Ginger beer
1 pressad lime
Servera över is, i ett highball-glas med en limeskiva
Peppar – och lagerbladssocker
2 citroner
5 dl socker
En matsked pepparkorn (svartpeppar eller kryddpeppar)
3 lagerblad
Gör så här: Pressa ut saft ur två citroner (spar saften till Bayleaf Sour) Koka de pressade citronerna i 50 cl vatten. Tillsätt en matsked pepparkorn och 3 lagerblad, låt koka i 5 minuter. Ta bort citronerna och tillsätt 5 dl socker Koka upp och sila av.
Sockerlagen kan förvaras i kylskåp i upp till tre veckor.
Honungsvatten
Blanda 40 cl honung med 20 cl vatten.Låt sjuda i några minuter tills honungen har lösts upp.
Foto: Linus Pettersson