Garagepunsch till sommarens mingelfester

Linje Tio i Stockholm är en del av den tredelade krogen Tjoget. Den utnämndes förra året till en av världens bästa barer av den ansedda listan ”The world’s 50 best bars” – för andra året i rad. Här bjuder bartender Ludvig Grenmo på läskande sommarpunsch.


Bakom bardisken står Ludvig Grenmo. Här har han komponerat tre läskande sommarpunschrecept, samtliga baserade på lemonaddrycken Garage Hard Lemon som är en maltbaserad dryck med bittersöt smak.

Garage Hard Lemon är somrig och svalkande som den är, men jag har använt mig av ingredienser som ger det där lilla extra när man vill bjuda på något fräscht. Punsch-drinkarna går snabbt att göra, är enkla att blanda ihop och vackra att vila ögonen på, vilket gör att de passar perfekt till alla typer av sommarfiranden, säger Ludvig Grenmo.

Midsummer Eve

Ingredienser:

  • Garage Hard Lemon
  • Gurka
  • Rosvatten (finns i de flesta butiker med inspiration från Asien eller mellanöstern.)
  • Citronjuice (färsk)
  • Grön äppelsockerlag
  • Gin (vilken som, högre kvalitet, godare drink)

Gör så här:
Skär en 1 cm tjock gurkskiva och stöt i en shaker eller syltburk. Häll i 10 droppar rosvatten. Fortsätt med 3 cl gin, 3 cl färsk citronjuice och 2 cl sockerlag på grönt äpple**. Skaka med is, mycket is*.
Sila upp med en fin sil så att du får bort allt fruktkött och små is-flagor i ett högt glas. Toppa upp med 6 cl Garage Hard lemonad. Fyll på med mer is (krossad is ger finast utseende.) Garnera med frukt.

Honey Moon

Ingredienser

  • 8 cl Garage Hard Lemon
  • 3 cl Whisk(e)y
  • 3 cl Färsk citronjuice
  • 2 cl Honungsvatten***

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en shaker förutom Garage. Skaka med mycket is*.
Sila i lågt glas på ny fräsch is. Toppa med Garage Hard Lemonad. Garnera med citronskivor i glaset.

Early Eve (Bålservering)

Ingredienser

  • 30 cl Färsk citronjuice
  • 25 cl Fläderblomssaft (ej utblandad)
  • 30 cl Kallt Earl Grey te
  • 10 cl Ängsyrasockerlag****

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en bålskål eller skål av större storlek. Fyll på med mycket is och lägg ner garnityr som passar (citronskivor, mynta, ängssyra, blommor, bär etc). Servera i små glas till en större grupp som fördrink eller liknande.

*Ju mer is desto bättre.
Isen kyler den andra isen och gör drinken mindre vattnig, och kallare.

**Grönt äppelsockerlag
Mixa äpplen i en blender med lite vatten. Sila bort fruktkött.
Använd all juice som blir och blanda med lika mycket strösocker. Kör i en blender tills det löser upp sig.

***Honungsvatten
2 delar flytande honung
1 del kokhett vatten
Blanda. Låt svalna. Hettan startar en kemisk reaktion vilket bryter ner det trögflytande i honung

****Ängssyrasockerlag
Mixa 10 blad ängssyra med 20 cl vanligt sockerlag i en mixer. Sila av med en fin sil.

Garage Hard Lemon

No: 88865
Pris: 19,90 kr (27,5 cl)
Alkoholhalt: 4 procent

Foto: Maria Cruseman

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!