Recept: Hasselnötskaka till Mariestads Emmer Porter
Häromdagen berättade vi om sjunde upplagan av Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons sjunde inspirationsresa i serien Den Stora Smakresan. Den här gången var destinationen Gotland och den resulterade i portern Emmer. Till den har Thomas Sjögren, som blev Årets Kock 2015, komponerat en dessert.
Hasselnötskaka med färska hallon, marinerad fänkål samt kaffe- och fänkålsglass
Ingredienser till 4 portioner
Hasselnötskaka
- 200 g florsocker
- 200 g äggvita
- 80 g vetemjöl
- 80 g hasselnötsmjöl el mixade hasselnötter
- 2 msk ljus sirap
- 200 g brynt smör
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Kaffe- och fänkålsglass
- 150 g gräddfil
- 125 g färskost
- 100 g råsocker
- 100 g mjölk
- 30 g grädde
- 1 gelatinblad
- 100 g espresso
Hallon
- 2 askar hallon
- 1 msk socker
Fänkål
- 1 st fänkål
- 1 msk maltsirap
Gör så här:
Kaka
Bryn smöret i en kastrull. Vispa äggvita, sirap och florsocker fluffigt. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa försiktigt. Slå i det brynta smöret i en stråle, lite i taget. Spritsa smeten i formar och baka i ugn på 180 grader ca 14 minuter.
Kaffe- och fänkålsglass
Blötlägg gelantinbladet, värm socker och mjölk i en kastrull och smält i gelantinbladet. Tillsätt de mixade fänkålsfröna och resterande vätska. Kyl smeten och kör i glassmaskin.
Hallon
Plocka ut 20 st hallon, värm resterande hallon och strösocker och passera såsen genom en sil.
Fänkål
Hyvla fänkålen tunt. Marinera fänkålen i maltsirap.