Wemyss Malts, buteljerare med smak i fokus


I en whiskyvärld som många gånger är likriktad och idéfattig valde ett företag att gå en lika enkel som genial väg. Träffa Wemyss som satte smaken i fokus.

Wemyss Malts heter familjen Wemyss’ (uttalas ”weems”) företag i Fife i Skottland. Där på slottet med familjens namn har de residerat sedan slutet av 1300-talet. Deras koppling till whiskybranschen sträcker sig till början av 1800-talet, men det var först 2005 som de på allvar klev in i whiskysfären.

Som whiskykonsument får man ofta mängder av information, utan att få svar på en fråga de flesta ställer sig: Hur smakar den här egentligen?
William Wemyss såg en uppenbar lucka och bestämde sig för att bredda familjebolagets verksamhet till att inkludera whisky, men närmade sig det från ett helt annat håll. Tillsammans med den välkände blendern Charles Maclean bestämde de sig för att döpa sina buteljeringar efter smakerna. Resultatet blev namn som “Rhubarb Royale” (Glenrothes), “Liquorice Spiral” (Glentauchers) och “Vintage Strawberry Punnet” (Invergordon) som släpptes på den nybildade etiketten Wemyss Malts.

Charles Maclean fick en viktig roll i uppstarten av bolaget, och under hans näsa skapades blends, liksom fat som skulle buteljeras som single cask valdes ut. Idag ansvarar han för den “nosing panel” som doftar sig igenom Wemyss fatprover och blandningar. Det dröjde inte länge innan omvärlden fick upp ögonen för de välblandade whiskies som marknadsfördes med smaken i fokus, och 2012 belönades den honungstunga “The Hive” med The World Whisky Award för “Best blended Malt”. Året därpå fick Wemyss ta emot samma pris för sin buteljering “Spice King”.
Wemyss öppnade i slutet av 2014 dörrarna till Kingsbarn Destillery nära St. Andrews. Som ett nytt Lowlands-destilleri har man tagit sikte på en torrt fruktig och helt orökt karaktär.

Med ständigt mer fantasieggande namn på flaskorna och egenproducerad single-malt whisky på väg inom ett par år ser framtiden väldigt ljus ut för Wemyss Malts. Låt oss hoppas att de hittar fler smakbeskrivningar för oss att upptäcka. Vi behöver det!

Den 11 februari kommer ett gäng till som bevisar att det inte är någon brist på fantasi när det gäller de smakbeskrivande namnen:
Bladnoch Apple Syllabub 1990 (nr 85845, 1 698 kr)
Braeval Mango Anise Sorbet 1994 (nr 79988, 1 189 kr)
Bunnahabhain Scallop Divers Dream 1987 (nr 85511, 1 848 kr)
Clynelish Peppered Biltong 1995 (nr 85520, 1 189 kr)
Craigellachie Spiced Apple Strudel 2002 (nr 85585, 844 kr)
Glenrothes Hedgerow Berries 1996 (nr 85844, 1 188 kr)
Peat Chimney Blended Malt Batch 001 (nr 85130, 669 kr)
Spice King Blended Malt Batch 001 (nr 85259, 649 kr)
Bunnahabhain Ships Decanter 1991 (85031, 1 575 kr)
Invergordon Tiramisu Layers 1997 (nr 85576, 929 kr)
The Hive Batch 001(nr 85275, 639 kr)

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.