Recept: Grilla med whisky
Har du ställt in grillen än? Fast man kan ju med lika utsökt resultat också grilla i köket. Vår mästerkock Anders Tegnér har speciellt för Allt om Whisky skapat fyra grillsåser med whisky som huvudingrediens. Låt er väl smaka!
Gräddig whiskysås
4 personer
1 msk smör
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 dl finhackad schalottenlök
1 tsk dijonsenap
1 dl Whisky, ej rökig, gärna högland
2 dl kalvbuljong, hemlagad eller från koncentrat
1 msk japansk soja
2 dl grädde, 40%
Hetta upp en kastrull och stek lök och svartpeppar i några minuter. Tillsätt senap och slå i whisky och låt det koka upp. Häll i fond, soja och grädde, låt det sedan koka sakta 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och whiskey. Om du vill ha lite tjockare sås så red av den med lite maizena-mjöl utrört i lite vatten.
Whisky BBQ-sås
1 flaska
1 msk smör
1 dl finhackad silverlök
2 msk hackad vitlök
2 dl bourbon
4 dl tomatketchup
2 msk tomatpuré
0,75 dl vit vinäger
3 msk Worcestershire sås
1 dl farinsocker
flytande rökarom
svartpeppar och salt
Hetta upp en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök några minuter. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt det sjuda i 20 minuter. Smaka av med salt, peppar, bourbon och rökarom.
Om du vill ha helt slät sås så passera den genom finmaskig sil.
Ädel Whiskysås
4 personer
100 g gorgonzola, vällagrad
1 dl crème fraiche
3 msk whisky, gärna en variant med lite sötma
2 msk finhackad kruspersilja
svartpeppar och salt
Mosa osten i en bunke och rör i de övriga ingredienserna.
Smaka av med salt, svartpeppar och whisky.
Whisky Peach-sås
(perfekt till dessert och ost)
1 burk
6 dl mosade mogna persikor (utan skal och kärnor)
2 dl farinsocker
1 dl råsocker
1 dl whisky
2 msk pressad citron
Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt det sjuda sakta i cirka 20 minuter tills såsen tjocknat och fått fin konsistens.
Foto: Anders Tegnér