Roslagswhisky Eko no 1 snart på webbsläpp
Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson grundade Norrtelje Brenneri 2001. Då hade gården tillhört släkten i fem generationer men efter renovering och ombyggnation av gårdens lada stod bränneriet klart 2002.
Sju år senare destillerades vad som är Sveriges första ekologiskt producerade whisky: Roslagswhisky Eko no 1 (Nr 20291, 987 kr). Ekologiskt odlat korn från Östergötland mältades på Viking Malts i Halmstad och maldes på Edsbro Valskvarn. Malten mäsksattes med jäst och vatten från gårdens egen brunn och Kristina Anerfält-Jansson stod bakom destillationen som gjordes på bränneriets kopparpanna Carl från Göppingen.
Råwhiskyn har sedan lagrats på Olorosofat om 30 och 50 liter.
Den allra första utgåvan vann en silvermedalj i tävlingen Destillata i Österrike 2012.
Systembolaget webblanserar whiskyn den 10 september.