VM i romcocktails avgjort på Trinidad
Efter delfinaler över hela världen var det dags för final i det som har kallats inofficiella VM för romcocktails. Tävlingen hölls i Trinidad Tobagos huvudstad Port of Spain, där elva finalister möttes i en spännande kamp.
Rom går från klarhet till klarhet. Idag är den ljusa romen allt oftare utbytt mot en mörk, vällagrad dito. På svenska marknaden har vi sett en stigande försäljning i flera år och ökningen verkar inte avstanna. Tvärtom.
Men oavsett om den är ljus eller mörk, är romen en förträfflig bas i drinkar. Det vet man på Angostura, en av de ledande romproducenterna i Västindien, närmare bestämt i Trinidad Tobago. I landets huvudstad, Port of Spain, hölls därför i dagarna det som kallas för VM i romdrinkar. Och det var fullt hus, en tävling som bevistades av ett trettiotal journalister från hela världen, inklusive Världens Viner och Allt om Whisky
Segraren blev en sydafrikan boende i Australien, Mike Tomasic. Hans vinnarcocktails var en veritabel uppvisning i romförståelse där han blandade sjuårig rom med bland annat Fernet Branca, citrusjuice och några skvättar Angostura bitter. Allt under namnet Big Bird.
För detta fick han 10 000 USA dollar i prispengar samt äran att vara Global Amabassador för rom- och bitterproducenten Angostura.
Men det var stor konkurrens bland deltagarna. Flera överraskade den femfaldiga juryn bestående av några av världens mest kända cocktailpersonligheter. Europas representant, greken Panagiotis Giovanis, som för övrigt vann den europeiska deltävlingen som hölls på Hotellet i Stockholm i höstas 2013, avslutade sin cocktailvariant med att elda upp en liten skattkarta inför en förvånad jury, hamnade denna gång utanför prispallen.
Vinnarcocktail signerad Mike Tomasic:
45 ml Angostura sjuårig rom
7,5 ml Fernet Branca
20 ml färsk citronjuice
20 ml Crawley’s Spiced Honey Apple
40 ml färsk ananasjuice
6 skvättar Angostura bitter
Skakas, hälls upp glas på fot och serveras med ananaschips