Experimentlustan på topp


Säg USA-öl och folk rynkar på näsan. Smakar nästan som vatten, säger de flesta och drar klassikern: ”Fucking close to water”. Jadajada. Men det kanske är dags att istället rynka på näsan åt dem som rynkar på näsan, för om det är något den amerikanska ölen uppvisar, så är det mångfald och överraskande hög kvalitet.

– Det känns lite som många USA-bryggerier har tonat ned de värsta cascade-kaskaderna. Eller kanske är det så att vi har vant oss, säger provningspanelens Misse Ljungström och fortsätter:

– Det verkar i och för sig vara en internationell trend att satsa på elegans, det ser ju delvis likadant ut även i Sverige. Men överlag tycker jag att de flesta ölen är mycket välgjorda. Kul också att de blommar ut i fantasin på etiketterna. För man handlar ju också med ögonen.

På Systembolaget finns omkring 25 öl på det fasta sortimentet och ungefär lika många på beställningssortimentet. Många kommer och går och köps snabbt upp av den växande skaran ölaficionados som för länge sedan förstått att USA är mer än blek lager. Många av ölen kommer också i ytterst begränsade upplagor, så några kioskvältare är de inte. Men vilka öl! Vilken beska! Vilken experimentlusta som går att hitta på andra sidan Atlanten.

Flera tongivande så kallade craft breweries är representerade i Sverige, Flying Dog, Brooklyn Brewery, Sierra Nevada, klassikern Samuel Adams. Men nu hittar vi också, emellanåt, öl från Chicago-bryggeriet Goose Island, Uintra, kultölen från Salt Lake City mitt i mormonbältet och annat exklusivt. Och detta ger ju mersmak. Av alla de öl som panelen provade, var det inget som fick underbetyg. Däremot rådde delade meningar om en del brygder, om det var för hög beska, om det var liksom extra allt istället för klassisk elegans, huruvida Miller och Budweiser är välproducerade (fast här var vi överens om att ölen är mer välproducerade än spännande).

Samtidigt, ska man hitta extremöl är USA landet, för här gör man vad som helst. Men kan riktigt se hur kul de har på bryggeriet när de tar fram en porter på 13 volymprocent med så hög beska att man går i taket. Kanske är det också ett sätt att visa världen att USA är totalfokuserade. Eller också vill de bara ha en kul dag på jobbet. För mig kvittar det egentligen. Att prova igenom den USA-öl som finns på den svenska marknaden är både ögonöppnande och överraskande.

Provningen

Ölen, 91 stycken (!), som följer är de som Allt om Whisky & Öl har provat – med något undantag – och de som i skrivande stund fanns tillgängliga på Systembolaget eller hos leverantörernas restaurangsortiment. BS betyder Systembolagets beställningssortiment (ölen kan alltså beställas). RS betyder att ölen går att finna i respektive ölleverantörs restaurangsortiment. Dessa öl kan inte köpas på Systembolaget, utan avnjuts med fördel på någon av de välsorterade ölkrogar som finns runt om i Sverige.

Ölen delades in i fyra kategorier (lager, ale, porter/stout/hedersomnämnande) där panelen, som utgjordes av Misse Ljungström och Johan Franco Cereceda, utnämnde guld, silver respektive brons för bästa öl i respektive kategori.

Lager

Guld
Anchor Steam Beer 1575 (355 ml) 18,50
Maltig, mustig med sötaktiga toner, bra apelsinfruktighet och en liten eldig ton, visst inslag av ingefära. Maltig med bra beska, aningen blommig, fin frukt, drar åt apelsin med viss eldig karaktär, fin avslutande och avrundande syra och en viss efterbeska.

Silver
Flying Dog Old Scratch Amber Lager (355 ml) (RS)
Ljus fudge i doften, kola, bra fruktig ton, frisk med blommig karaktär. Fyllig, bra beska med tydliga fruktinslag, lite apelsin, grape, aningen nötig i fint avrundad karaktär.

Brons
Brooklyn Lager 1548 (355 ml) 16,40
Bitter, lite blommig i doft, bra balans med en viss örtighet, aningen skarpsyrlig. Initialt bra beska, blommigt, viss parfymerad ton med grapebitter karaktär och en livgivande syra.

Ale

Guld
Brooklyn Sorachi Ace 11147 (750 ml) 109,00
Citrussyrlig, gräddig, skummig, veteinslag, lite ingefära i belgisk stil och absolut originellt. Frivol i smaken, gräddig med bra syra och en liten örtig, vegetativ beska och en överraskande bra, frisk längd.

Silver
Brother Thelonious 1588 (355 ml) 28,90
Fantastisk doft, skönt fruktsöt, starkvinstoner med lite brända inslag. Mjuk med fin sötma, massor av choklad, den sötare varianten, drar åt mörk sirap, honung i en kanonad av smak och doft. Storslaget – minst sagt.

Brons
Anglers Pale Ale (355 ml) (RS)
Frisk, tydliga inslag av nöt (hasselnöt) i doften, lite läder, aningen animalisk i tonen i fin balans. Skön beska som kommer krypande, ganska fylligt, nötigt, drar åt läder, rejäl längd där en mjuk beska piggar upp. Komplext!

Porter/Stout

Guld
Anchor Porter 11211 (355 ml) 18,90
Bränd, lite tjära, aningen bitter och viss hustypisk sälta, men allt elegant producerat. Sälta, choklad mycket fylligt, gräddigt, lite aprikos, apelsin i skön kombination med ett syrligt avslut.

Silver
Sierra Nevada Porter 8214 (350 ml), 29,90 (BS)
Ganska försiktig i doft, lite svett, skidvalla, samtidigt med de flesta ingredienser i en USA-porter som choklad, brända toner och mocka. Söt, elegant med bra syra och inslag av choklad, ganska kort men i en helt annan stil än den överextraherade USA-portern.

Brons
Yeti Imperial Stout 1667 (355 ml) 29,90
Bränd, rökig i doft, torr, lite tjärad karaktär, drar åt en enkel espresso på arabica, möjligen lite muscovadosockrig. Bränd, bitter, viss syra, mörkfruktig med nötiga inslag, vinös, tjära, basturök i överraskande torr stil.

Hedersomnämnande

(bara för att de är så otroligt bra!)

Guld
Sierra Nevada 30th Anniversary Grand Cru (750 ml) (RS)
Frisk, blommig, blomsteräng, vegetative I doften, nötig, lite ingefära, örtig med inslag av choklad och en kolasöt ton i avslut. Blommig, sötaktig, massor av vegetativ karaktär, rejäl beska (som känns helt motiverad)

Silver
Flying Dog Horn Dog Barley Wine (355 ml) (RS)
Varm chokladsöt doft, massor av mörk sirap, aningen bränd, karamelliserad med vinösa inslag och en lite sälta. Söt, fyllig, kraftig med brända inslag i smak, knäckig med massor av uppiggande beska, lång i eftersmaken där beskan, den karamelliserade tonen dominerar med en eldig karaktär.

Brons
Haystack Weat 1554 (355 ml) 19,90
Fin citrussyrlig ton i doft, jästig med inslag av persika, nektarin och rostat bröd. I smak bra balans, lite kryddiga toner, jästig (sediment) med fin tropisk, lättsam fruktig karaktär. Skön törstsläckare!

Resten av listan hittar du i tidningen (Nr 3 2011)

Etiketter

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.