Ölskolan: Veteöl – perfekt till mat
Friskt, matvänligt – en riktigt skön törstsläckare. Men som smakar. Där har du veteölet i ett nötskal. Fortfarande inte övertygad? Drick en välkyld variant på uteserveringen till sashimin – beroendeframkallande!
Veteölet har inte haft några större försäljningsframgångar i Sverige. Det är egentligen först de senaste åren som öltypen har låtit höra om sig och några svenska bryggerier faktiskt börja producera öl med vete i. Gott så! Men det krävs mer för att varianten ska övertyga och som så många andra gånger stavas övertygelsen mat.
Men om vi tar det från början.
Veteöl har gjorts sedan man började göra öl. De idag främsta länderna för denna mycket uppfriskande brygd är Tyskland, i synnerhet den södra delen, samt Belgien. Det finns en rad olika benämningar på ölen, men i stort kan man säga att i Tyskland går den ofta under benämningen Weizenbier och i Belgien witbier i den flamländska delen och bière blanche i den franskspråkiga delen.
Att det är just dessa länder som även idag är de mest betydande producentländerna har – naturligtvis – sin historiska förklaring.
I Bayern hade fursten Maximilian I redan 1602 skaffat sig monopol på veteölstillverkningen, en lukrativ affär visade det sig. Även veteölet lydde under de tyska renhetslagarna som föreskrev vatten, humle samt mältat korn eller vete. Så småningom släpptes monopolet fritt, och när pilsnern blev vida berömd, i mitten på 1950-talet, låg produktionen så lågt som på en ynka procent av Bayerns totalproduktion. Idag är den emellertid uppe i omkring en fjärdedel.
I Hoegaarden några mil öster om den belgiska huvudstaden Bryssel har man hittat skriftliga belägg för att munkar började brygga veteöl redan på mitten av 1400-talet. Ölet blev snabbt mycket populärt och som mest hade den lilla staden 34 veteölsbryggerier på 1700-talet. Men liksom i Tyskland kom den ljusa lagern att dominera ölscenen. 1957 fanns till sist inte ett enda bryggeri i staden som tillverkade veteölet, men bara tio år senare grundades bryggeriet med samma namn som staden och som idag gör ett av världens mest kända och uppskattade veteöl: Hoegaarden.
Veteölet är en överjäst variant där man inte bara använder malt från korn, utan även en viss del vetemalt. I Bayern är andelen vete ofta högre (uppemot 50 procent) än i Belgien, men kännetecknande för ölet är dess friskhet, höga syra och att det passar förträffligt till mat.
Det kanske främsta skälet är att veteölet är mindre beskt, då ölproducenterna inte använder lika mycket bitter humle som till öl av kornmalt. I veteölet framhävs gärna sötman och just friskheten. Vetemalten ger också fler smakämnen än kornmalt.
Prova gärna till sashimi, sushi eller bara en lax som legat på grillen några minuter. Servera med en syrlig sås och en lättare sallad. Lika enkelt som genialt.
Men veteöl görs även på annat håll, nämligen också i Sverige, även om produktionen är liten. Gotlands Bryggeri har närmast gjort veteölet till tradition och detta är det enda svenska veteöl, Wisby Weisse, som för närvarande finns på Systembolagets ordinarie sortiment.
Men veteöl är inte bara veteöl. Det finns en rad olika varianter, inte minst de tyska varianterna mit Hefe (med jäst) som har kvar en del jästfällning, samt Kristall, som är filtrerad och alltså utan jästfällning. Sedan kan ölet komma som ljust eller mörkt, där den mörkare är lite sötare.
Belgisk veteöl kryddas gärna med pomerans och/eller koriander och är oftast ljus.
Slutligen: Innan servering, vänd flaskan upp och ner innan du öppnar den. Då får man med bottensatsen som ger en betydligt högre smakupplevelse. Och tänk på att ett veteöl har ett riktigt skönt tjockt lager av skum. Det inte bara är gott, det ser också gott ut. Oslagbart!
Det här är veteöl
Veteöl är en överjäst variant där man utöver mältat korn också använder mältat vete (eller omältat som i Belgien) i tillverkningen. Detta ger ölet en friskare, mer syrlig karaktär och mer smakupplevelse då vetet har en rikare smak än kornet.
Det finns flera undervarianter, ljus, mörk, med jästfällning eller helt klar. Det är i framför allt Tyskland och i Belgien som veteölet är känt. I USA har det börjat experimenterats friskt med veteölet.
Veteölet är förträffligt till mat, i synnerhet friskare rätter som fisk, sushi, sashimi.
Veteöl på systemet
Roliga varianter att prova, gärna i nämnd ordning (samtliga öl finns i Systembolagets ordinarie sortiment):
Paulaner Weissbier Kristall (1530) Tyskland 19:50?kr
Frisk, skönt syrlig med bra arom och en lång fruktig ton i avslut.Hoegaarden Witbier (1563) Belgien 15:60?kr
Läcker frisk med inslag av kryddor och liten jästfällning.Vårwit (1502) Danmark 19:90?kr
Bra balans mellan frukt och friskhet, koriander och apelsin i belgiskinspirerad stil.Wisby Weisse (1459) Sverige, 23:90?kr
Mycket citrus, påtaglig vetekaraktär samt med en gnutta uppfriskande aprikos i avslut.Franziskaner Hefe Dunkel (1592) Tyskland 19:50?kr
Sötaktig, mycket fruktig och liten bränd karaktär med jästfällning.