Hotel Diplomat 100 år – satsar på Mackmyra


I över 40 år har cocktailbaren på klassiska Hotel Diplomat på
Strandvägen i Stockholm attraherat drinksugna gäster. Nu satsar baren
på whisky från Mackmyra.

I samband med hotellets 100-årsjubiléeum tar nu en ny svensk klassiker
plats på hyllorna. Baren har nu hela sexton olika sorters whisky från
Mackmyra. Samtliga finns endast i begränsade upplagor. Pärlan i
utbudet är en så kallad levande whisky som serveras direkt ur ett
trettiolitersfat där whiskyn lagras och fortfarande utvecklas.

I cocktailbaren på Hotel Diplomat kommer besökarna att, utöver det
vanliga sortimentet av drycker, kunna välja ur ett digert
Mackmyra-sortiment. Det kommer att finnas Brukswhisky, Den första
utgåvan, Preludium 03, 05 och 06, Mackmyra Specialserie 1-5, samt sex
sorter, så kallade single cask, som är lagrade på svenska ek- bourbon-
eller sherryfat. Dessa finns som både rökiga eller eleganta,
icke-rökiga, i sin karaktär.

Den levande whiskyn som serveras i baren lagras på ett trettioliters
bourbon-fat och är av elegant slag. Det är en single cask som tidigare
lagrats i ett tvåhundralitersfat.

– Vi ser Hotel Diplomat som ett perfekt skyltfönster med en härlig
miljö i cocktailbaren där gästerna får uppleva hela vår bredd från
klassisk buteljerad whisky till det personliga fatet, säger Magnus
Dandanell, VD och grundare av Mackmyra Svensk Whisky.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.