Recept: Mat med rökig styrka
Glädjen att använda sprit i mat är inte överskattad utan ger ofta en skön karaktär till maten och har så gjort i många herrans år. När man som jag nu använt Ardbeg 10-åriga bör man gilla rökigheten. En skvätt av denna mirakeldryck skapar avtryck i maten. God spis!
Ardbegburgare
- olivolja
- 2 hackade schalottenlökar
- 400 g nötfärs
- 3 hackade cornichons
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1 msk vispgrädde
- 2 tsk tomatpuré
- 1/2 tsk Dijonsenap
- 1 tsk hackad bladpersilja
- 1 tsk Worcestershire sauce
- 1-2 msk Ardbeg 10 YO Malt Whisky
- 1 äggula
- salt & peppar
Gör så här:
Stek schalottenlöken utan att den tar färg, finhacka cornichonerna och vitlöken fint och blanda med övriga ingredienser till en slät smet. Forma fyra burgare och låt dem vila i kylskåp i en halvtimme.
Stek eller grilla burgarna 5-6 minuter per sida.
Servera i nyttigt hamburgerbröd med romansallad, tomat, ärtskott, rödlök, champinjoner och rädisor. Tillbehör: Chilisauce, ketchup eller HP Sauce allt efter smak.
En kommentar