Historien om veteöl från Spaten – Spadtag i München

spaten_mass_rgbRedan 1622 döptes bryggeriet på Neuhauser-gasse 4 i München till Spaten, men då hade det bryggts öl där redan i nästan trehundra år. Den Spaten Münchner Hell vi kan avnjuta idag är en relativ senkomling som dök upp först 1894…  

När Spaten lanserade sin Münchner Hell var de det första Münchenbryggeri som fullt ut anammade Pilsnermetoden och deras ljusa, underjästa lager var en nymodighet som snabbt vann konsumenternas förtjusning. Då hade Spaten varit i familjen Sedlmayers ägo sedan 1807 och det finns faktiskt än idag ättlingar i ledningen.

När Gabriel Sedlmayer köpte Spaten var det Münchens minsta bryggeri, men 1867 hade det vuxit till att bli det största. Men då hade Sedlmayer och hans son med samma förnamn gjort staden och Bayern nästan synonymt med underjäst öl. Det var inte han som uppfann tekniken men han var dess största förespråkare och samarbetade med bryggare runt om i Europa, bland annat med Jacob Christian Jacobsen som gjorde en pilgrimsresa till München enbart för att få lära sig av mästaren och dessutom behövde han Sedlmayerjästen för att få till sitt eget öl hemma på Carlsberg.

Sedlmayer utvecklade också kyltekniken, men trots att den innebar att det inte längre blev nödvändigt att brygga vintersäsongens sista öl i mars, så såg han till att Märzenbiertraditionen levde vidare.

De allra första flaskorna Spaten Münchner Hell bar dagens logotyp med initialerna G och S på sina etiketter. Emblemet signerades 1884 av en Otto Hupp som avporträtterade en maltskyffel, vilket ju var lämpligt med tanke på namnet Spaten (spade). Det namnet fick bryggeriet när det mellan 1622 och 1704 ägdes av familjen Spatt – ett namn som dock betyder »stänk«.

Från landet till city

Ett annat årtal som är viktigt i sammanhanget är 1854 för då flyttade bryggeriet till en plats känd som »gröna ängen« utanför vad som då var staden Münchens bebyggelse. Idag är adressen densamma (Marsstraße 46–48) men ligger numera så gott som mitt i centrum, inte långt från järnvägsstationen.

Under 1800-talet avlöste ett flertal generationer Sedlmayer varandra i ledningen för det expanderande bryggeriet, som öppnade en filial i London och började regelbundet exportera öl till USA. Vid världsutställningen i Paris fick de som enda tyska bryggeri en guldmedalj.

spaten_masskrug_moodEn av sönerna till Gabriel Sedlmayer den äldre, Joseph, överlät Spaten till brodern Gabriel Jnr och köpte istället bryggeriet Leist. Lite senare gick han samman med systerns make Augustin Deiglmayer som ägde bryggeriet Franziskaner och så uppstod bryggeriet Franziskaner-Leist. De drev det tillsammans i drygt tio år innan Joseph köpte ut sin kompanjon och gick tillbaka till Spaten som då förvandlades till Spaten-Franzikaner-Leistbräu. Sedan dess har Leist trillat bort medan Franzikanern är kvar, och via det märket produceras veteöl av olika slag. 2003 bryggde man drygt en miljon hektoliter och säkrade därmed sin ställning som det tredje största veteölsbryggeriet i världen.

Spatenbryggeriet sprängde miljongränsen 1992, fem år innan man firade sitt 600-årsjubileum och i samma veva gick samman med det nästan lika gamla och legendariska Münchenbryggeriet Löwenbräu.

Spaten på Systembolaget

Spaten Münchner Hell
5,2% (nr 11333) 15:30 kr

Franziskaner
Hefe-Weissbier
5,3% (nr 1687) 18:90 kr

Franziskaner
Hefe-Weissbier – fat 30 liter
(nr B71762) 1343:40 kr

Franziskaner Weiss Kristall
5,1% (nr B83885)
– 20 flaskor – 410 kr

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör