Test: Whisky med Romfinish – exotiska frukter & brända popcorn

På Systembolaget finns fem whisky som har det gemensamt att de fått sin »cask finish« i före detta romfat. Här provas de i blindo.

Balvenie Rum CaskDe fem ur Systembolagets sortiment är Ardbeg Rum Finish 16 YO, Macallan Rum Finish 15 YO och The BenRiach Dark Rum Finish 15 YO.
The Balvenie Rum Cask 17 YO dök upp som tillfällig nyhet i mitten av december 2008. Vi fyllde ut till en femklöver genom att komplettera med Murray McDavid Glen Scotia 15 YO som ligger i det så kallade »restaurangsortimentet« och betingar där priset 549 kronor.

Ardbeg Rum Finish 16 YO 50% Douglas Laing

Nr 76031, 1?607 kr
Mikael Weisz
Doft: Torv, sotrök och vanilj med toner av citronskal, krusbär och pomerans.
Smak: Jod, syrlig lemonad, sotig torvrök och lätt vanilj.
Eftersmak: Medellång med inslag av torv-rök, vanilj och citrus.
Kommentar: Lite kantig, men mycket god, med några år till på nacken kunde denna bli riktigt bra. Nej, jag är inget rökfreak, tycker om all bra maltwhisky.
Poäng: 86

Benny Ingman
Doft: Rök, sötma, ekkryddig, jordig, ganska elegant, en fastlandsrökare?
Smak: Rök, sötma, kryddig, fruktig, viss ungdom.
Eftersmak: Rök, kryddig, svag sötma, ganska bra längd.
Kommentar: En ganska bra rökare med viss elegans, saknar dock lite tyngd och fyllighet för att kunna få flera poäng, ibland visar sig ungdomen.
Poäng: 85

Ingela Gustafsson
Doft: Läder, frukt – torra äpplen och citrus, rök.
Smak: Här är röken tydligare men det är läder som dominerar, med vatten förstärks fruktigheten från doften.
Eftersmak: När det söta klingat ut återstår en rökig sälta.
Kommentar: Trodde till en början att det var en Ardbeg, men rökigheten stämmer nog inte riktigt då den är lite dov.
Poäng: 83

Macallan Rum Finish 15 YO 50 % Douglas Laing

Nr 89687, 1?086 kr
Mikael Weisz
Doft: Mogen persika, kraftig vanilj samt ton av mango.
Smak: Smältsmör på het majskolv, kraftig vanilj och inslag av grönt te och persika.
Eftersmak: Kort med kraftig söt vanilj.
Kommentar: Okej doft, mungod men inte mycket mer, lite för stor vaniljdominans.
Poäng: 83

Benny Ingman
Doft: Ganska mogen och fyllig, sötfruktig, ekfat, fruktig i form av persika och rött äpple, viss komplexitet.
Smak: Kryddig, fruktig, mogen och ganska komplex.
Eftersmak: Som smaken ovan, bra intensiv längd och balans, lite torr.
Kommentar: Helt klart bäst i denna uppställning, bra rakt över, den har viss komplexitet och hänger kvar länge i smak, köpvärd med rätt pris.
Poäng: 88

Ingela Gustafsson
Doft: Bourbondofterna attackerar, det är vanilj, ek, toffée, men även en hel del torrt gräs.
Smak: Smakar i princip som den doftar, inget som lyfter den i smaken.
Eftersmak: Ekig, lång och torr.
Kommentar: Lite för snäll och tam, hade velat att smaken skulle ha bidragit med till exempel lite sötma.
Poäng: 78

The BenRiach Dark Rum Finish 15 YO 46 %

Nr 80145, 578 kr
benriachrhumfinnishMikael Weisz
Doft: Hö och våt halm med ton av lätt vanilj, mandel och hasselnötter.
Smak: Kraftig maltighet och våt halm på gränsen till våt kartong med inslag av melon och vanilj.
Eftersmak: Våt kartong och vanilj.
Kommentar: På tok för mycket inslag av maltighet för mig, denna går bort.
Poäng: 68

Benny Ingman
Doft: Ungdomlig, ekkryddig, beska/citrus, vaniljsötma, smörig, lätt fruktig, viss sälta/skaldjur.
Smak: Ungdomlig, kryddig, svag frukt, uns sälta, drag av västkust.
Eftersmak: Kryddig, svag sälta, enkel, lite spritig.
Kommentar: Skulle behövt spendera mera tid i ett (annat?) ekfat, även om sältan är svag så stör den, inte njutbar för mig.
Poäng: 74

Ingela Gustafsson
Doft: Smörkola, ung malt – nästan knäcke-bröd, lite saltstänk.
Smak: Ung maltig sötma dominerar, faktiskt svårt upptäcka eller uppskatta några andra smaker.
Eftersmak: Platt och kort.
Kommentar: Känns inte riktigt färdig och är alldeles för kantig i sin maltighet.
Poäng: 70

The Balvenie Rum Cask 17 YO 43 %

Nr 10448, 720 kr
Mikael Weisz
Doft: Kokt exotisk frukt med toner av persika, aprikos och sultanrussin.
Smak: Kokt exotisk frukt med inslag av nypon, aprikos och passionsfrukt.
Eftersmak: Nypon och aprikos.
Kommentar: Fruktigheten är för mig onaturlig och känns mer som essenser (vilket de alltid är då det inte används frukt i tillverkningen, men här känns de artificiella).
Poäng: 74

Benny Ingman
Doft: Storfruktig i form av mest moget päron, sötma, svag lack, skymtar förvirrande mäsk.
Smak: Fruktig, kryddig, lite torr, enkel, viss sötma.
Eftersmak: Väldigt lik smaken ovan men avklingande.
Kommentar: En förvirrande whisky, första dofterna lovar en mogen goding, senare blir den en i mängden, den har både ungdom men också en del mognad; märklig whisky.
Poäng: 78

Ingela Gustafsson
Doft: Exotiska frukter i massor – doftar som en bra gino, lakris, pärongodis och lite sega gubbar.
Smak: Initialt en liten bränd ton, lakrisrot, papaya, mango, söta päron.
Eftersmak: Lakrisroten hänger kvar länge tillsammans med en trevlig kryddighet.
Kommentar: Spännande balans mellan lakritsroten och sötman från frukterna som jag gillade!
Poäng: 87

Murray Mc David Glen Scotia 1992 15 YO 46%

Nr 10457 (slutlevererad), 549 kronor
Mikael Weisz
Doft: Parfymig vanilj, clementin och aprikos med ton av marsipan och en extremt lätt torvrök.
Smak: Köttigt (Umami) med nektarin, satumas och ton av passionsfrukt.
Eftersmak: Lätt vanilj och röda citrusfrukter.
Kommentar: Klart godkänd, men inslaget av parfymighet drar ner på upplevelsen.
Poäng: 79

Benny Ingman
Doft: ganska mogen, sötma, kryddig, viss frukt, ekträ/fat, lite lack, marsipan, hemmagjorda lite brända popcorn, svagt läder, ganska komplex .
Smak: Sötma, kryddighet som växer, fruktig, ekfat.
Eftersmak: Kryddig, sötma, frukt, hyfsad längd, lite torr.
Kommentar: En riktigt bra och komplex doft som inte riktigt motsvaras i smakmomenten, dock helt klart en whisky värd att prova, inte var dag man hittar popcorn i en whisky.
Poäng: 82

Ingela Gustafsson
Doft: Björnklister, mandel, aprikos, bourbon, vanilj, aprikos och päron.
Smak: Bourbon, gräs, viss ek och en eldig parfymighet.
Eftersmak: Ihängande parfym.
Kommentar: Tror inte att det är en maltwhisky, känns mer som en bourbon.
Poäng: 71

panelen4

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.