Test: 5 från Taylor

taylorAllt om Whiskys panel konfronterades den här gången med följande urval av Duncan Taylors buteljeringar.

Duncan Taylor NC2 Range Allt-á-Bhainne 14 years 46%

Ingela Gustafsson

Doft: Söt och ung karaktär av sädesslag men även friska äpplen, lätt fudge och blommighet av rosor.
Smak: Den unga karaktären i doften märks inte i smaken, den är väldigt len. Syrliga äpplen, päron, och grästoner.
Eftersmak: Lätta söta päron med en glimt av vanilj.
Kommentar: Doftmässigt kändes denna yngre än sina 14 år. En sommarwhisky!
Poäng: 82

Mikael Weisz

Doft: Fruktig med inslag av gröna päron, gula äpplen, vanilj, grönt gräs och en ton av lätt maltighet.
Smak: Päron, äpplen, melon & kiwi med inslag av vanilj.
Eftersmak: Medellång med vanilj, päron och en ton av ingefära.
Kommentar: Trevlig liten sommarwhisky om än något för lätt för årstiden.
Poäng: 84

Bernt Sjödin

Doft: Vanilj, mogna äpplen, citrus, aning sötma och något spritig.
Smak: Medelfyllig, vanilj, sötmatoner, kryddiga fattoner, äpplig.
Eftersmak: Medellång med vanilj- och fattoner och aning beska.
Kommentar: En whisky som man kan begära en ytterligare dram av.
Poäng: 83

Hans-Åke Lilja

Doft: Halm, citrus, söt, litet karamell.
Smak: Ek, litet vanilj, spritig (även med vatten), citrus.
Eftersmak: Kort, ek.
Kommentar: Gjorde ingen glädjekullerbytta.
Poäng: 73

Duncan Taylor Rarest of Rare Inverleven 2 years 56,5%

Ingela Gustafsson

Doft: Först lätt torrt gräs som försvinner med tiden, sedan en intensiv sötma av engelsk vaniljkola. Nästan vaxig.
Smak: Kryddig ek, exotiska frukter men även vanilj. Något oljig.
Eftersmak: Ganska kort, men en behaglig värmande sötma dröjer sig kvar.
Kommentar: Harmonisk och trevlig!
Poäng: 86

Mikael Weisz

Doft: Fruktig med inslag av pomerans, citron, fläder, gröna ärtor och en svag ton av rabarber.
Smak: Torr, lätt fatig men inslag av fläder, hasselnötter och mjölkchoklad.
Eftersmak: Ganska kort och torr med avklingande nougat och fikon.
Kommentar: Kort eftersmak för sin ålder, men trevlig ändå. Whisky från lågländerna är underskattade.
Poäng: 84

Bernt Sjödin

Doft: Vanilj som dominerar, gröna äpplen, sötmatoner.
Smak: Eldig, kryddig, svaga vaniljtoner, fattoner, mörk choklad.
Eftersmak: Medellång – lång med kryddighet (fat?) och aning vanilj, mörk choklad.
Kommentar: En whisky som växer och smakar bättre ju längre tiden går.
Poäng: 86

Hans-Åke Lilja

Doft: Svag doft, gräs, frukt (grape?).
Smak: Choklad, godis, nöt.
Eftersmak: Lång, kola, vanilj, ek.
Kommentar: Favoriten av dom fem i första varvet, mer tveksamt senare.
Poäng: 82

Duncan Taylor Collection DTC Macallan 18 years 58,4%

Ingela Gustafsson

Doft: Russin, kryddig, råsocker, ek men även cederträ och kaffe.
Smak: Russin, dadlar, kryddig, sträv ek, choklad och kaffe.
Eftersmak: Sträv söt kryddig ek, tämligen lång.
Kommentar: Riktigt bra! Men att det var en Macallan var överraskande – kändes väldigt japansk i stilen.
Poäng: 89

Mikael Weisz

Doft: Mörk gräddkola, nougat, russin, dadlar, pepparkaka, knäck och toner av kaffe samt kryddnejlika.
Smak: Knäck, fikon, bränd mandel, apelsin med lätt inslag av bränt smör.
Eftersmak: Lång med fikon, nötter och muskovadosocker.
Kommentar: Klassisk Macallan i oberoende form som tål vatten bra.
Poäng: 87

Bernt Sjödin

Doft: Fattoner, nötighet, fikon, vanilj.
Smak: Fyllig, tydliga beska fattoner, nötig, eldig/kryddig.
Eftersmak: Medellång – lång med mycket fat och aning sötma.
Kommentar: En vacker bärnstensfärgad whisky som väcker stora förhoppningar, men som tyvärr inte lever upp till det i smaken. Borde ha buteljerats för flera år sedan så att fatigheten inte blivit så dominant.
Poäng: 78

Hans-Åke Lilja

Doft: Söt, jod, snäll medicin som jag inte kan identifiera.
Smak: Portvin, citrusskal.
Eftersmak: Ganska lång, mjuk, ek.
Kommentar: Snäll, behaglig.
Poäng: 81

Duncan Taylor Collection DTC Pulteney 17 years 56,6%

Ingela Gustafsson

Doft: Lite stickigt av alkohol (utan vatten), vaniljsocker, hö, päron, smörblomma.
Smak: Vaniljbomb! Sammansatta smaker av vanilj, hö och päron.
Eftersmak: Lång, med samma noteringar som i smaken.
Kommentar: Väl sammansatta smaker, dock något få för att nå toppoäng. Var är nötigheten i denna Old Pulteney?
Poäng: 86

Mikael Weisz

Doft: Parfymig med inslag av citrus-lime, cederträ, ananas och ingefära.
Smak: Gröna frukter med inslag av vattenmelon, kiwi, gröna krusbär och gula plommon.
Eftersmak: Medellång med lite vanilj och muskot.
Kommentar: Blir aldrig besviken på detta nordliga destilleri.
Poäng: 86

Bernt Sjödin
Doft: Vanilj, källartoner.
Smak: Ganska mycket vanilj, tydliga fattoner, liten nötighet.
Eftersmak: Medellång med vaniljiga fattoner.
Kommentar: Även här något för mycket fat för att passa min smak fullt ut.
Poäng: 81

Hans-Åke Lilja

Doft: Svag, stickig, söt.
Smak: Frän, pomerans, engelsk marmelad.
Eftersmak: Ganska lång, besk.
Kommentar: Stor skillnad med vatten och blev bättre då.
Poäng: 79

Duncan Taylor Rarest of Rare Mosstowie 30 years  48,1%

Ingela Gustafsson

Doft: I början doftar den intensivt kryddigt av dill, för att sedan övergå till smörig toffee och hela tiden finns behagliga dofter av läder och ek i bakgrunden.
Smak: Stämmer väl överens med dofterna.
Eftersmak: Kryddig toffee och ektoner.
Kommentar: Vilken överraskning, denna buteljering har jag provat ett par gånger tidigare men aldrig rankat den så högt…
Poäng: 88

Mikael Weisz

Doft: Vanilj, lime, melon, avokado, mango, ljus smörkola med toner av fläder och gröna krusbär.
Smak: Citrus, mango, melon och persika med ton av gröna krusbär.
Eftersmak: Medellång med inslag av vanilj, nektarin och lätt ingefära.
Kommentar: Intressant med whisky från Lomondpannor och inget fel i att den är mycket god. Mums!
Poäng: 88

Bernt Sjödin

Doft: Vanilj, fruktighet med aprikostoner som dominerande inslag.
Smak: Medelfyllig, nöttoner, vissa fattoner, vanilj som kommer.
Eftersmak: Medellång med härliga vaniljtoner och tydlig kokos samt fattoner.
Kommentar: En härligt balanserad och smakrik whisky som jag gärna tar två till av.
Poäng: 89

Hans-Åke Lilja

Doft: Syrlig, söt, kryddig (nejlika?).
Smak: Gräddkola, godis, vanilj, kryddig.
Eftersmak: Ganska lång, försvinnande ek.
Kommentar: Tyckte att  den blev sämre med vatten.
Poäng: 81
panelen_5frtaylor

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.