Test: 5 från Taylor
Allt om Whiskys panel konfronterades den här gången med följande urval av Duncan Taylors buteljeringar.
Duncan Taylor NC2 Range Allt-á-Bhainne 14 years 46%
Ingela Gustafsson
Doft: Söt och ung karaktär av sädesslag men även friska äpplen, lätt fudge och blommighet av rosor.
Smak: Den unga karaktären i doften märks inte i smaken, den är väldigt len. Syrliga äpplen, päron, och grästoner.
Eftersmak: Lätta söta päron med en glimt av vanilj.
Kommentar: Doftmässigt kändes denna yngre än sina 14 år. En sommarwhisky!
Poäng: 82
Mikael Weisz
Doft: Fruktig med inslag av gröna päron, gula äpplen, vanilj, grönt gräs och en ton av lätt maltighet.
Smak: Päron, äpplen, melon & kiwi med inslag av vanilj.
Eftersmak: Medellång med vanilj, päron och en ton av ingefära.
Kommentar: Trevlig liten sommarwhisky om än något för lätt för årstiden.
Poäng: 84
Bernt Sjödin
Doft: Vanilj, mogna äpplen, citrus, aning sötma och något spritig.
Smak: Medelfyllig, vanilj, sötmatoner, kryddiga fattoner, äpplig.
Eftersmak: Medellång med vanilj- och fattoner och aning beska.
Kommentar: En whisky som man kan begära en ytterligare dram av.
Poäng: 83
Hans-Åke Lilja
Doft: Halm, citrus, söt, litet karamell.
Smak: Ek, litet vanilj, spritig (även med vatten), citrus.
Eftersmak: Kort, ek.
Kommentar: Gjorde ingen glädjekullerbytta.
Poäng: 73
Duncan Taylor Rarest of Rare Inverleven 2 years 56,5%
Ingela Gustafsson
Doft: Först lätt torrt gräs som försvinner med tiden, sedan en intensiv sötma av engelsk vaniljkola. Nästan vaxig.
Smak: Kryddig ek, exotiska frukter men även vanilj. Något oljig.
Eftersmak: Ganska kort, men en behaglig värmande sötma dröjer sig kvar.
Kommentar: Harmonisk och trevlig!
Poäng: 86
Mikael Weisz
Doft: Fruktig med inslag av pomerans, citron, fläder, gröna ärtor och en svag ton av rabarber.
Smak: Torr, lätt fatig men inslag av fläder, hasselnötter och mjölkchoklad.
Eftersmak: Ganska kort och torr med avklingande nougat och fikon.
Kommentar: Kort eftersmak för sin ålder, men trevlig ändå. Whisky från lågländerna är underskattade.
Poäng: 84
Bernt Sjödin
Doft: Vanilj som dominerar, gröna äpplen, sötmatoner.
Smak: Eldig, kryddig, svaga vaniljtoner, fattoner, mörk choklad.
Eftersmak: Medellång – lång med kryddighet (fat?) och aning vanilj, mörk choklad.
Kommentar: En whisky som växer och smakar bättre ju längre tiden går.
Poäng: 86
Hans-Åke Lilja
Doft: Svag doft, gräs, frukt (grape?).
Smak: Choklad, godis, nöt.
Eftersmak: Lång, kola, vanilj, ek.
Kommentar: Favoriten av dom fem i första varvet, mer tveksamt senare.
Poäng: 82
Duncan Taylor Collection DTC Macallan 18 years 58,4%
Ingela Gustafsson
Doft: Russin, kryddig, råsocker, ek men även cederträ och kaffe.
Smak: Russin, dadlar, kryddig, sträv ek, choklad och kaffe.
Eftersmak: Sträv söt kryddig ek, tämligen lång.
Kommentar: Riktigt bra! Men att det var en Macallan var överraskande – kändes väldigt japansk i stilen.
Poäng: 89
Mikael Weisz
Doft: Mörk gräddkola, nougat, russin, dadlar, pepparkaka, knäck och toner av kaffe samt kryddnejlika.
Smak: Knäck, fikon, bränd mandel, apelsin med lätt inslag av bränt smör.
Eftersmak: Lång med fikon, nötter och muskovadosocker.
Kommentar: Klassisk Macallan i oberoende form som tål vatten bra.
Poäng: 87
Bernt Sjödin
Doft: Fattoner, nötighet, fikon, vanilj.
Smak: Fyllig, tydliga beska fattoner, nötig, eldig/kryddig.
Eftersmak: Medellång – lång med mycket fat och aning sötma.
Kommentar: En vacker bärnstensfärgad whisky som väcker stora förhoppningar, men som tyvärr inte lever upp till det i smaken. Borde ha buteljerats för flera år sedan så att fatigheten inte blivit så dominant.
Poäng: 78
Hans-Åke Lilja
Doft: Söt, jod, snäll medicin som jag inte kan identifiera.
Smak: Portvin, citrusskal.
Eftersmak: Ganska lång, mjuk, ek.
Kommentar: Snäll, behaglig.
Poäng: 81
Duncan Taylor Collection DTC Pulteney 17 years 56,6%
Ingela Gustafsson
Doft: Lite stickigt av alkohol (utan vatten), vaniljsocker, hö, päron, smörblomma.
Smak: Vaniljbomb! Sammansatta smaker av vanilj, hö och päron.
Eftersmak: Lång, med samma noteringar som i smaken.
Kommentar: Väl sammansatta smaker, dock något få för att nå toppoäng. Var är nötigheten i denna Old Pulteney?
Poäng: 86
Mikael Weisz
Doft: Parfymig med inslag av citrus-lime, cederträ, ananas och ingefära.
Smak: Gröna frukter med inslag av vattenmelon, kiwi, gröna krusbär och gula plommon.
Eftersmak: Medellång med lite vanilj och muskot.
Kommentar: Blir aldrig besviken på detta nordliga destilleri.
Poäng: 86
Bernt Sjödin
Doft: Vanilj, källartoner.
Smak: Ganska mycket vanilj, tydliga fattoner, liten nötighet.
Eftersmak: Medellång med vaniljiga fattoner.
Kommentar: Även här något för mycket fat för att passa min smak fullt ut.
Poäng: 81
Hans-Åke Lilja
Doft: Svag, stickig, söt.
Smak: Frän, pomerans, engelsk marmelad.
Eftersmak: Ganska lång, besk.
Kommentar: Stor skillnad med vatten och blev bättre då.
Poäng: 79
Duncan Taylor Rarest of Rare Mosstowie 30 years 48,1%
Ingela Gustafsson
Doft: I början doftar den intensivt kryddigt av dill, för att sedan övergå till smörig toffee och hela tiden finns behagliga dofter av läder och ek i bakgrunden.
Smak: Stämmer väl överens med dofterna.
Eftersmak: Kryddig toffee och ektoner.
Kommentar: Vilken överraskning, denna buteljering har jag provat ett par gånger tidigare men aldrig rankat den så högt…
Poäng: 88
Mikael Weisz
Doft: Vanilj, lime, melon, avokado, mango, ljus smörkola med toner av fläder och gröna krusbär.
Smak: Citrus, mango, melon och persika med ton av gröna krusbär.
Eftersmak: Medellång med inslag av vanilj, nektarin och lätt ingefära.
Kommentar: Intressant med whisky från Lomondpannor och inget fel i att den är mycket god. Mums!
Poäng: 88
Bernt Sjödin
Doft: Vanilj, fruktighet med aprikostoner som dominerande inslag.
Smak: Medelfyllig, nöttoner, vissa fattoner, vanilj som kommer.
Eftersmak: Medellång med härliga vaniljtoner och tydlig kokos samt fattoner.
Kommentar: En härligt balanserad och smakrik whisky som jag gärna tar två till av.
Poäng: 89
Hans-Åke Lilja
Doft: Syrlig, söt, kryddig (nejlika?).
Smak: Gräddkola, godis, vanilj, kryddig.
Eftersmak: Ganska lång, försvinnande ek.
Kommentar: Tyckte att den blev sämre med vatten.
Poäng: 81